NEZADOVOLJEN

Obama je kača

Objavljeno 25. avgust 2013 19.05 | Posodobljeno 25. avgust 2013 19.06 | Piše: E. B.

Veliki filmar ni zadovoljen niti z zdajšnjo ameriško administracijo.

Ameriški predsednik.

Oliver Stone se bo nedvomno znašel na črnem seznamu Bele hiše: sloviti režiser je namreč med promocijo svojega obsežnega dokumentarca na Japonskem ameriškega predsednika označil za – kačo!

Stone v desetdelni seriji, ki razgalja resnico ameriške zgodovine, (o)krca številne administracije, prav tako popljuva jedrski obračun z Japonsko, pod katerega se je podpisal Harry Truman, razkriva ozadje hladne vojne, kritičen je tudi do Georgea W. Busha in njegovih imperialističnih nagnjenj ter jezen na Baracka Obamo, ker menda ne drži predvolilnih obljub in ni nič boljši od predhodnikov. Za piko na i je poudaril, da je Edward Snowden zanj pravi ameriški junak, ki se je žrtvoval za dobro domovine, in se poklonil Rusiji, ker mu je ponudila azil. Stone je scenarij spisal z zgodovinarjem Petrom J. Kuznickom, dokumentarni film pa spremlja tudi knjiga, dolga kar 750 strani; oba izdelka je navdušeno pohvalil tudi zadnji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov.

Znan po svojih drznih izjavah

Veliki režiser, ki se je trikrat okitil z zlatim kipcem, sicer pa so njegovi filmi, s katerimi je podkoval pot do slave številnim današnjim zvezdnikom, redno na seznamih nagrajencev, je znan po svojih drznih izjavah o ameriški politiki in pokvarjeni družbi, svoja mnenja pa pogosto izraža v filmskih uspešnicah, denimo JFK, Nixon in W. Zadnje čase je očitno prav sit Obame, ki se po njegovem mnenju povsem neustrezno razglaša za liberalca in socialista. 

Deli s prijatelji