TERORIZEM

Obama: Islamska država ni islam

Objavljeno 07. december 2015 13.21 | Posodobljeno 07. december 2015 13.21 | Piše: STA, K. K.

Obamove politike v vojni proti terorizmu ne podpira 60 odstotkov vprašanih, 61 odstotkov pa jih zavrača sprejemanje beguncev iz Sirije.

Barack Obama.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Barack Obama je v svojem doslej šele tretjem televizijskem nagovoru Američanom opisal potek vojne proti teroristom in pozval k enotnosti v spopadu z ideologijo peščice, ki islam izkorišča za širjenje smrti in sovraštva. Obama je začutil potrebo po neposrednem nagovoru državljanov zaradi povečane politične napetosti po terorističnih napadih v Parizu in sredinem terorističnem napadu muslimanskega moža in žene, ki sta v kalifornijskem San Bernardinu pobila 14 ljudi. Politično napetost v ZDA povečuje predsedniška tekma republikanskih kandidatov, ki terorizem izkoriščajo za kritike predsednika in pozivajo k ukrepom proti muslimanom v nasprotju z načeli in ideali ameriške družbe.

Usluga Islamski državi

Obama je omenil zadnje napade in dejal, da so postali boljši pri preprečevanju napadov, kakršni so se zgodili 11. septembra 2001, zaradi česar so se teroristi obrnili k bolj enostavnim napadom, ki jih je težje predvideti in zaustaviti. Sovražna ideologija je zastrupila pamet ljudi, kot sta bila napadalca na bostonski maraton in v San Bernardinu. Obama je zagotovil, da bodo zmagali v vojni s teroristi, pri čemer pa se ne smejo vdati strahu, ker gre to na roke Islamski državi (IS). Teroriste bodo lovili, kjer koli bo to potrebno, pomagali lokalnim enotam v Siriji in Iraku z ameriškimi posebnimi enotami in zračnimi napadi, prekinjali finančne tokove teroristov, sodelovali z zavezniškimi muslimanskimi državami in delali za politično rešitev konflikta v Siriji, kjer morajo vsi sprejeti, da je IS skupni sovražnik.

V ZDA lahko kongres sprejme nekatere smiselne ukrepe, kot je prepoved nakupa orožja za vse, ki so na seznamu terorističnih osumljencev, ki jim je prepovedano leteti v ZDA. »Ne vidim nobenega argumenta, da se tem osebam dovoli nakup orožja,« je dejal Obama. Po napadu v San Bernardinu so demokrati predlagali tak ukrep, vendar pa ga je republikanska večina pod pritiskom orožarskega lobija zavrnila.

»Na bojnem polju nas ne morejo poraziti, lahko pa pobijajo naše vojake«

»Ne moremo identificirati vsakega potencialnega množičnega strelca, lahko pa jim otežimo pobijanje,« je dejal Obama in menil, da bi bilo treba omejiti pravico do nakupa polavtomatskega oziroma avtomatskega orožja, pa naj si gre za islamske skrajneže ali druge morilce. Zatrdil je, da že uvajajo strožji nadzor nad potniki, ki lahko pridejo v ZDA brez vizuma, če so kdaj v preteklosti potovali na vojna območja. Kongres je pozval, naj že enkrat dovoli uporabo vojaške sile proti teroristom, ki jih že več kot leto dni bombardirajo. »Naj pokažejo, da so zavezani temu boju,« je kongresnike pozval Obama. To so bili ukrepi, ki jih izvajajo ali bi jih morali izvajati. Obama je potem naštel ukrepe, ki jih ne smejo. Na prvem mestu ne smejo poslati kopenskih enot v Sirijo in Irak ter se zaplesti v novo dolgo in drago vojno, ker je to nekaj, česar si IS želi.

»Na bojnem polju nas ne morejo poraziti, lahko pa pobijajo naše vojake in vzdržujejo vstajo, če bomo okupirali ozemlje tuje države,« je dejal Obama in ponovil, da je strategija podpore lokalnim enotam, ki se borijo za nadzor ozemlja lastnih držav, pravilna. Druga stvar, ki je Američani ne smejo storiti, je to, da se sprejo in iz tega naredijo vojno Amerike z islamom. Tudi to je nekaj, kar ustreza IS. »IS ni islam, to so morilci, kult smrti in le delček več kot milijarde muslimanov po svetu in v Ameriki. Večina žrtev teroristov je muslimanov. Če hočemo zmagati, moramo novačiti muslimanske skupnosti, ne pa jih odrivati stran s sumom in sovraštvom,« je dejal Obama.

»Zmagali bomo«

Predsednik ZDA ne zanika dejstva, da se je sovražna ideologija razširila med delom muslimanske skupnosti, zato je pozval vse muslimanske voditelje doma in po svetu, naj sodelujejo v boju proti sovražni ideologiji IS, Al Kaide in drugih skupin. Po Obamovih besedah je treba tudi zavrniti diskriminacijo muslimanov, zavrniti verska besedila pri sprejemanju beguncev in predloge, da morajo muslimane obravnavati drugače od drugih. »S tem bomo izgubili in izdali naše vrednote in delali to, kar si želi IS. Muslimani so naši prijatelji, sodelavci, športni junaki in ne nazadnje tudi vojaki, ki so pripravljeni umreti za obrambo ZDA.«

»Zmagali bomo, ker smo na pravi strani zgodovine. ZDA so bile ustanovljene v veri v človeško dostojanstvo, da je vsak enak v očeh Boga in zakona. Tudi v tem času politične sezone ne smemo pozabiti, zakaj smo izjemni. Svoboda bo vedno močnejša od strahu,« je med drugim poudaril Obama.

Tik pred njegovim nagovorom je televizija CNN objavila izide nove ankete, ki kažejo, da je prvič večina Američanov za to, da ZDA pošljejo v Irak in Sirijo za boj proti IS tudi kopenske enote. Tako meni 53 odstotkov Američanov. Obamove politike v vojni proti terorizmu ne podpira 60 odstotkov vprašanih, 61 odstotkov pa jih zavrača sprejemanje beguncev iz Sirije.

Deli s prijatelji