TRADICIJA

Ob 500-letnici bo pivo teklo iz mestne fontane

Objavljeno 24. april 2016 10.13 | Posodobljeno 24. april 2016 10.13 | Piše: Ro. S.

Obletnica najstarejšega pivskega zakona na Bavarskem.

Lani so na Oktoberfestu popili 6,7 milijona litrov piva.

ANDECHS – V Nemčiji te dni praznujejo 500-letnico prav posebnega pivskega recepta. Benediktinski menihi v bavarskem mestu Andechs že stoletja varijo pivo in te dni praznujejo obletnico pivskega zakona »Reinheitsgebot«, ki opredeljuje pivo kot zmes z le nekaj sestavinami. »Ta stari nemški zakon pravi, da so v pivu le hmelj, voda in slad,« pravi predstavnik pivovarne Andechs Martin Glaab. »V tistih časih še niso poznali kvasa.«

Letos mineva 500 let od uveljavitve omenjenega zakona. Kljub temu da zakon ni več aktualen, velja za pomemben del pivovarske tradicije in je za veliko nemških pivovarjev še vedno osnova za izdelavo kvalitetnega piva. V pivovarni Andechs proizvedejo več kot 100.000 hektolitrov piva letno. Turisti najraje pijejo temno doppelbock dunkel in pšenično weissbier hell.

Nekateri sodobni pivovarji so kritični do zakona, saj naj ne bi dopuščal dovolj raznolikosti. »Imamo različne vrste hmelja, različne vrste sladu, ki jih lahko poljubno mešamo med seboj. Teoretično je možno zvariti več kot milijon vrst različnega piva po tem tradicionalnem zakonu,« pravi Glaab.

Pivoljubci po vsej Nemčiji bodo obletnico primerno proslavili. Na Bavarskem bo pivo teklo tudi iz mestne fontane v Ingolstadtu, tam pripravljajo pivski festival in razstavo, posvečeno tradiciji pivovarstva, poroča Reuters. Pivovarna Andechs bo prav v ta namen prihodnji mesec izdala posebno serijo piva.

Deli s prijatelji