REVOLUCIONARNO

Ob 14. uri se bo pisala zgodovina padalstva

Objavljeno 09. oktober 2012 10.10 | Posodobljeno 09. oktober 2012 10.12 | Piše: M. U.

Neustrašni padalec bo skočil z višine 37 kilometrov.

Avstrijski pustolovec Felix Baumgartner. Foto: Reuters

LOS ANGELES – Avstrijski pustolovec Felix Baumgartner bo nad mestom Roswell v ZDA s padalom skočil z višine 36.576 metrov, s čimer namerava postaviti novi višinski rekord, hkrati pa postati prvi človek, ki bi v prostem padu prebil zvočni zid. Avstrijec (43) bo oblečen v posebno obleko pod tlakom, na želeno višino pa bo poletel v kapsuli, pritrjeni na balon, napolnjen s helijem.

Pisala se bo zgodovina padalstva

Danes ob 14. uri se bo visoko nad puščavo Nove Mehike pognal v prazno. Člani njegove ekipe priznavajo, da obstaja nepregleden seznam težav, ki ga lahko stanejo življenje, vendar se pogumni Avstrijec ne namerava odreči svojim življenjskim sanjam. Bivši vojaški padalec naj bi v pol minute na višini 30,5 kilometra dosegel hitrost 308 metrov na sekundo oziroma 1110 kilometrov na uro. Po petih minutah prostega pada bo odprl glavno padalo, sam skok pa naj bi trajal do 20 minut.

Če bo Avstrijec uspešen, bo podrl 52 let stari rekord ameriškega vojaškega pilota Josepha Kittingerja, ki je skočil z višine 31 kilometrov. Kittinger je sicer član Baumgartnerjeve svetovalne ekipe.

V živo

Zgodovinski podvig neustrašnega padalca boste lahko v živo spremljali na www.slovenskenovice.si.

Deli s prijatelji