AFERA

O pomilostitvi Patrie in slovenskih izvoznikih tudi avstrijski mediji

Objavljeno 31. januar 2014 20.36 | Posodobljeno 31. januar 2014 20.36 | Piše: P. J.

Finski obtoženci so zadovoljni, kako se bo zadeva zdaj razpletla v Sloveniji?

DUNAJ – Potem ko je finsko sodišče zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo štiri obtožence iz finske Patrie, so se o aferi, ki seže tudi v Slovenijo, razpisali v avstrijskem časniku Wirtschaftsblatt. V časniku ugotavljajo, da je finsko sodišče presenetljivo oprostilo obtožence v zadevi Patria. Finski tožilec je zanje zahteval dve leti zapora, ima pa zdaj še možnost pritožbe. Prvoobtoženi Wittakorpi je z odločitvijo zadovoljen, saj se je, kot je dejal, za Patrio izteklo po pričakovanjih.

V Sloveniji so junija lani izrekli sodbe na prvi stopnji, a so te še nepravnomočne. Časnik se je dotaknil tudi obtoženih v Sloveniji, ki po včerajšnji razsodbi vidijo v finski oprostitvi sumov podkupovanja potrditev svoje nedolžnosti. Pričakujejo, da bo to vplivalo tudi na proces v Sloveniji.

Kaj bo s finskimi dokazi?

Povzemajo tudi izjavo Francija Matoza, ki je opozoril na to, da so v slovenskem spisu zajeti finski dokazi. Tudi podlaga za obtožnico je bila, da je podkupnine – če so bile izplačane – moral nekdo prejeti. Toda finsko sodišče je ugotovilo, da podkupnine niso bile niti izplačane niti obljubljene. Časnik piše še, da slovensko tožilstvo finske sodbe ne komentira, navaja pa, da slovensko pravosodje pravi, da so vsa tri sodišča odločala neodvisno drugo od drugega.

Povzemajo tudi tvite bivšega premierja in prvaka SDS Janeza Janše, iz katerih je razvidno, da se ima Janša za žrtev postkomunistične klike pod vodstvom Milana Kučana, ki naj bi afero Patria izvozila na Finsko.

Deli s prijatelji