VELIKI BRAT

NSA prisluškoval tudi Špancem, Merklovi menda ne več

Objavljeno 28. oktober 2013 19.10 | Posodobljeno 28. oktober 2013 19.12 | Piše: STA, M. U.

Ameriški veliki brat prisluškoval telefonom okoli 35 svetovnih voditeljev.

Menda ji ne prisluškujejo več. Foto: Reuters

WASHINGTON, MADRID – Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je ustavila prisluškovanje nemški kanclerki Angeli Merkel in drugim svetovnim voditeljem, potem ko je zanj izvedela Bela hiša.

Obama obveščen po reviziji

Ameriški predsednik Barack Obama je za elektronski nadzor izvedel v notranji reviziji, ki jo je odredil sredi leta, poroča časnik, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega predstavnika. Revizija naj bi bila razkrila, da je NSA prisluškoval telefonom okoli 35 svetovnih voditeljev. Kot je neimenovani predstavnik pojasnil za Wall Street Journal, je ustavitev programa nadzora zapletena, ker lahko svetovni voditelj, kot je Merklova, komunicira z drugim voditeljem, ki ga Washington nadzoruje.

Ameriški veliki brat prisluškoval tudi Špancem

Španski časnik El Mundo pa je razkril, da je bila tarča ameriškega nadzora nad telefonskimi komunikacijami tudi Španija. Decembra lani in januarja letos naj bi NSA prestregel več kot 60 milijonov klicev v državi, poleg tega pa tudi zbiral podatke z brskanjem po e-pošti in spletnih omrežjih, kot sta facebook in twitter.

Ameriški veleposlanik že na zagovoru

Španska vlada je na pogovor tako le nekaj ur po objavi članka poklicala ameriškega veleposlanika v državi, Jamesa Costosa. Zunanje ministrstvo je nato sporočilo, da je v pogovoru poudarilo zaskrbljenost zaradi domnevnega prisluškovanja. Španski minister za zadeve EU Iñigo Mendez de Vigo je ameriške oblasti že pozval, naj zagotovijo Madridu vse potrebne informacije o domnevnem prisluškovanju v Španiji.

Deli s prijatelji