MOJSTROVINE

Nož, okrašen z zlatom, izdelovali kar 2500 ur

Objavljeno 20. september 2014 19.12 | Posodobljeno 20. september 2014 19.12 | Piše: E. B.

Zaklade iz Stonehengea so ustvarjali otroci, najstniki in kratkovidni.

Dragocenostim iz Stonehengea se zdaj posvečajo televizijci z BBC.

Vrhunske umetnine, prave zaklade bronaste dobe, so izdelali – otroci! Mojstrovine so odkrili blizu znamenitega Stonehengea, nakit in drugo okrasje pa so spretne ročice in mlade oči ustvarile pred približno 4000 leti, kakšnih tisoč let pred izumom povečevalnega stekla.

Vsakemu kosu so marljivi delavci posvetili po več sto ur, denimo, nož z lesenim ročajem, okrašen s kar 140.000 koščki zlata, velik 1 mm krat 0,2 mm, so izdelovali približno 2500 ur. Orožje, ki naj bi nastalo kakšnih 1900 let pred našim štetjem, so izkopali pred 200 leti v grobu okoli tisoč metrov od Stonehengea, pomembnemu rezilu pa so šele nedavno posvetili potrebno pozornost in analizo, in sicer v sklopu projekta na televizijski mreži BBC Operacija Stonehenge. Arheologi zdaj obravnavajo sedemnajst dragocenosti, ki so jih odkrili v bližini zgodovinskega spomenika, za katerega se je šele nedavno izkazalo, da ni osamljen, temveč v središču pravega sistema svetišč.

Kot ocenjujejo zgodovinarji, so imeli otroci in najstniki nekje do svojega dvajsetega leta, ko se je njihov vid verjetno povsem zameglil, ter kratkovidni pomembno vlogo prav pri izdelavi orožja in nakita. Zakladi Stonehengea so na ogled v muzeju v Devizesu v Wiltshiru blizu zgodovinskega najdišča.

Deli s prijatelji