NAKUPOVANJE

Novosti na ebayu, več varnosti za prodajalce

Objavljeno 14. marec 2012 14.27 | Posodobljeno 14. marec 2012 14.27 | Piše: P. J.

Kupci bodo lahko zahtevali vračilo sredstev, če ne bo izdelek takšen, kakršen bi moral biti.

Novosti na eBay.at in eBay.de.

LJUBLJANA – Spletne strani eBay.de in eBay.at bodo po poročanju Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) spremenile postopek plačevanja pri nakupih. Kupci po novem izdelkov ne bodo plačali več neposredno prodajalcu, ampak bo plačilo potekalo preko ebaya.

Novosti za ponudnike

Novost, ki jo bodo za zdaj vzpostavili le v Nemčiji in Avstriji, naj bi pripomogla k večji varnosti spletnega nakupovanja. S tem želijo zaščititi potrošnike, ki so pri njih kupili izdelek, ga plačali, vendar ga niso prejeli. Za izdelke, ki jih bodo potrošniki kupili prek nemškega in avstrijskega ebaya, bodo plačali ebayu, ki bo kupnino pod določenimi pogoji nakazal prodajalcu. Preden bo prodajalec prejel kupnino, pa bo moral odposlati izdelek potrošniku. Podjetja, ki že dalj časa prodajajo na ebayu, ne bodo imela težav, saj bo kupnina nakazana dan po tem, ko bodo sporočili, da je izdelek odposlan, druga podjetja pa bodo kupnino dobila šele teden po predvideni dostavi. Za prodajalce, ki niso gospodarski subjekti, bodo veljali drugačni, a primerljivi roki, so zapisali pri ZPS.

Zaščita kupcev

Potrošnik bo lahko v primeru, da izdelka ne bo prejel ali pa da izdelek ne bo imel dogovorjenih lastnosti, vložil zahtevek za vračilo, ebay pa mu bo vrnil kupnino. Vračilo kupnine bo mogoče ne glede na to, na kakšen način bodo potrošniki poravnali kupnino. Še vedno bo mogoče plačilo z bančnim nakazilom, s kreditno kartico, položnico ali prek paypala.

Deli s prijatelji