PLAČILO

Novoletno darilo: povišanje zajamčenih plač

Objavljeno 27. december 2014 09.59 | Posodobljeno 27. december 2014 09.59 | Piše: STA, T. L.

Ameriški zvezni zakon določa, da plače ne smejo biti nižje od 7,25 dolarja na uro.

Fotografija je simbolična.

NEW YORK – Ameriška zvezna država Washington bo s 1. januarjem država z najvišjo zajamčeno minimalno plačo v ZDA, saj bodo najslabše plačani delavci v državi morali dobiti najmanj 9,47 dolarja na uro. Minimalne plače bo povišalo še 19 drugih zveznih držav.

Konservativci o podjetniški katastrofi

V državi Washington bo povišanje 67.000 zaposlenim, ki dobivajo najmanj denarja, kar je mogoče po zakonu, prineslo dodatnih 312 dolarjev na leto. Konservativni komentatorji še naprej trdijo, da bo to pomenilo podjetniško katastrofo, vsi resni ekonomisti pa ne vidijo nobenega problema v povišanju minimalnih plač, ampak le koristi za širšo ekonomijo.

Revež, ki bo imel nekaj več dolarjev v žepu, bo te dolarje zapravil za hrano, obleko ali kaj drugega. Ker potrošniška poraba v ZDA zaleže za 70 odstotkov celotne ekonomije, za ugotovitev, da povišanje minimalne plače koristi, ni potreben doktorat iz ekonomije.

Na drugem mestu po najvišji minimalni plači bo od 1. januarja država Oregon, kjer bodo zaposleni v restavracijah hitre prehrane dobivali najmanj 9,25 dolarja na uro. Minimalno plačo pa bo prva povišala država New York, in sicer že 31. januarja z osmih na 8,75 dolarja na uro.

Če ni napitnine, razliko pokrije delodajalec

Ameriški zvezni zakon določa, da plače ne smejo biti nižje od 7,25 dolarja na uro. Demokrati na čelu s predsednikom Barackom Obamo se že leta borijo, da se ta meja dvigne, vendar pa republikanci o tem nočejo niti slišati.

V ZDA je sicer nekoliko drugače kot po svetu, saj imajo posebno kategorijo zaposlenih v poklicih, kjer se pričakuje napitnina. Za natakarje na primer je minimalna zajamčena zvezna plača le 2,13 dolarja na uro, vendar pa morajo z napitninami priti najmanj do 7,25 dolarja na uro, sicer mora razliko pokriti delodajalec.

Deli s prijatelji