STROGO

Novinarko zaradi izdaje državne tajnosti poslali v zapor

Objavljeno 17. april 2015 09.43 | Posodobljeno 17. april 2015 09.43 | Piše: STA, P. Pa.

V zadnjem primeru je tožilstvo novinarki očitalo, da je silam v tujini predala zelo zaupne dokumente. Gaojevo so aretirali pred letom dni.

PEKING – Sodišče v Pekingu je danes ugledno kitajsko novinarko Gao Ju, ki velja za veliko zagovornico demokracije in svobode medijev, zaradi izdaje državne tajnosti obsodilo na sedemletno zaporno kazen. Sodišče je ob izreku razsodbe upoštevalo nov, strožji zakon o varovanju državnih tajnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novinarkin odvetnik Šang Baojun je izrazil razočaranje nad obsodbo in napovedal pritožbo. Zaradi podobnih obtožb je bila 71-letna novinarka že leta 1999 obsojena na šest let zapora. Na Kitajskem že več let ne sme objavljati svojih člankov, piše pa za tuje medije.

V zadnjem primeru je tožilstvo novinarki očitalo, da je silam v tujini predala zelo zaupne dokumente. Aretirali so jo pred letom dni. Sodni proces proti njej se je začel novembra lani.

Organizacije za človekove pravice so že obsodile razsodbo. »Gao Ju je politična zapornica. V zaporu je, ker so njeni nazori izziv za vlado,« je dejal predstavnik organizacije Amnesty International William Nee.

Organizacija Novinarji brez meja je zaradi obsodbe že zahtevala sankcije proti Kitajski. Tudi Evropska unija je že izrazila zaskrbljenost zaradi postopkov proti Gao Ju. »Okrepile so se naše bojazni glede ravnanja z borci za človekove pravice,« je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil Bruselj.

Deli s prijatelji