SKRIVNOSTNO IZGINOTJE

Novinar trdi: Malezijsko letalo so ugrabili po naročilu Putina

Objavljeno 25. februar 2015 15.55 | Posodobljeno 25. februar 2015 15.56 | Piše: Mo. S.

Jeff Wise je prepričan, da so letalo usmerili proti kozmodromu v Kazahstanu.

DŽAKARTA – Ameriški novinar Jeff Wise je postavil še eno teorijo o skrivnostnem izginotju malezijskega letala MH 370. Nesreča se je zgodila pred slabim letom, Wise pa za New York Magazine predpostavlja, da so malezijski boeing ugrabili po naročilu ruskega predsednika Vladimirja Putina in da je skrivaj pristal v Kazahstanu.

Kot pravi, je analiziral signale letala, ki da so jih sateliti britanskega podjetja Inmarsat zaznali še ure potem, ko je letalo izginilo z radarjev. Znano je sicer, da je malezijski premier Nadžib Razak po izginotju letala prosil kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva za dovoljenje, da bi preiskovalci preiskali območje, na katerem bi letalo lahko izginilo.

Wise je prepričan, da so ugrabitelji popravili navigacijske podatke, ki jih letalo oddaja, sami pa nato krenili v povsem drugo smer, torej proti Kazahstanu oziroma proti kozmodromu Bajkonur, ki je sicer v Kazahstanu, a ga uporabljajo Rusi.

Zakaj bi Putin letalo ugrabil?

»Ne le da je Rusija sposobna načrtovati takšne zapletene operacije, že v preteklosti jih je opravljala,« je dejal, češ da Kazahstan sam tega ne bi mogel storiti. »Rusija je verjetno edina država zunaj zahodnega sveta, ki je dovolj napredovala v vesoljski tehnologiji, da je primerljiva z ZDA,« še pravi novinar, ki pa priznava, da sicer ne ve, zakaj bi Putin letalo pravzaprav ugrabil. Ugiba, da je morda ZDA hotel pokazati, kdo je 'šef', ali pa je hotel dobiti tajne informacije katerega od potnikov.

Kakor koli že, ta teorija je odjeknila ob istem času kot tista, ki trdi, da so letalo usmerili proti Antarktikiimage Bomo sploh kdaj izvedeli, kaj se je v resnici zgodilo?

Deli s prijatelji