MRHOVINARJI

Novinar brskal po prtljagi žrtve

Objavljeno 22. julij 2014 19.45 | Posodobljeno 22. julij 2014 19.45 | Piše: E. B.

Oboroženi skrajneži kot mrhovinarji oblegajo razbitine letala.

Vse do usodnega trenutka je Colin Brazer poročal vrhunsko, ga zagovarjajo novinarski kolegi Foto: youtube

KIJEV – Resnično žalosten dan za novinarstvo: zanj je poskrbel poročevalec televizijskega velikana Sky News, ki je na prizorišču letalske tragedije v živo brskal po prtljagi ene od žrtev!

Colin Brazer je najdene predmete pomolil tudi pred kamero in šokiranim gledalcem razkril vsebino kovčka, denimo zobno ščetko in ključe, potem pa nenadoma spoznal, da je njegovo početje nemoralno in neokusno, morda kar morbidno, kot so ga pozneje mnogi popljuvali. »Tega najbrž ne bi smeli početi,« se je popravil in končal nespodobno raziskovanje, toda plazu kritik na družabnih omrežjih ni mogel preprečiti. Tako niti njegov delodajalec, ki je ob opravičilu prejel enak odziv z vseh koncev sveta: »Odstranite tega bolnega poročevalca s prizorišča!« In ne le da je s svojim ravnanjem prizadel neutolažljive svojce tragično umrlih, postavil se je ob bok številnim oboroženim skrajnežem, ki si sredi popolnega kaosa, ki je zavladal na grobišču 298 potnikov in članov posadke, polnijo žepe z dragocenostmi žrtev, čeprav Brazerja po drugi strani branijo nekateri novinarski kolegi, češ da je vse do nesrečnega kosa prtljage s kraja tragedije poročal nadvse profesionalno: da je med sprehajanjem med posmrtnimi ostanki in v skorajda vojnem ozračju nekoliko izgubil razsodnost ter ves izčrpan storil napako, ki jo je tudi sam takoj prepoznal in se zanjo opravičil, ni nič nenavadnega.

Prizorišče, kamor je treščilo sestreljeno potniško letalo, ki je iz Amsterdama v Kuala Lumpur prevažalo največ Nizozemcev, je sicer še vedno v znamenju popolnega brezvladja, proruski separatisti pa po obtožbi Ukrajincev menda množično kradejo elektronske pripomočke, nakit in kreditne kartice pokojnih ter z orožjem odganjajo vse, ki bi jim poskušali srhljiva dejanja preprečiti. Kraj groze sicer še vedno ni dovolj ustrezno označen in izoliran, zato se po njem sprehajajo predstavniki sedme sile in lokalni prebivalci, ki si razbitine in posmrtne ostanke ogledujejo kakor turisti. 

Deli s prijatelji