PREGLEDI

Novi ukrepi glede pilotov zaradi (samo)morilca Lubitza

Objavljeno 22. maj 2015 13.09 | Posodobljeno 22. maj 2015 13.09 | Piše: STA, T. L.

Lufthansa razmišlja o nenapovedanih zdravniških pregledih pilotov

Pogajanja so zašla v slepo ulico, napovedana je stavka.

FRANKFURT – Prvi mož nemške letalske družbe Carsten Spohr zaradi strmoglavljenja letala svoje hčerinske družbe Germanwings razmišlja o nenapovedanih zdravniških pregledih svojih pilotov. Letalo s 150 ljudmi na krovu je namreč konec marca v francoskih Alpah namerno strmoglavil kopilot, ki je trpel za depresijo.

Spohr je za današnjo izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung tovrstna nenapovedana testiranja omenil kot možno sredstvo, da bi zmanjšali negotovosti glede psihičnega zdravstvenega stanja pilotov. Bi pa morali vsekakor še proučiti, v katerih primerih bi lahko zdravnika odvezali njegove zaobljube molčečnosti, je še dejal.

Airbus A320 družbe Germanwings je 24. marca na poti iz Barcelone v Düsseldorf strmoglavil v francoskih Alpah. Kot so ugotovili francoski preiskovalci, je 27-letni kopilot Andreas Lubitz namerno zagnal usodno spuščanje letala, medtem ko v pilotski kabini ni bilo pilota, saj ga je zaklenil iz kabine. Umrlo je vseh 150 ljudi na krovu, med katerimi je bilo največ Nemcev in Špancev.

Lubitz je trpel za depresijo in bi moral biti na dan, ko je strmoglavil letalo, na bolniškem dopustu, a je potrdilo o tem skril in njegov delodajalec za težave ni vedel. Dogodek je sprožil številna vprašanja, tako o pravici do zasebnosti v tovrstnih primerih kot tudi o preverjanju primernosti pilotov za opravljanje dela.

Deli s prijatelji