PREDSTAVITEV

Novi Top Gear je že na startu

Objavljeno 18. maj 2016 18.30 | Posodobljeno 18. maj 2016 18.30 | Piše: Damir Gorjanc

Trojica, ki je gledanost Top Geara pognala v višave, Clarkson, Hammond in May, se seli na internetni program amazone prime, BBC pa je nova aduta, vsaj tako upa, našel v Chrisu Evansu in Mattu LeBlancu.

Z leve: Jeremy Clarkson, May Richard Hammond in James May.

Hladno meso za kosilo je bilo krivo, da je Jeremy Clarkson izgubil kompas in udaril po producentu kultne televizijske oddaje o avtomobilizmu Top Gear Oisinu Tymonu. Arogantnemu in nadutemu nekdanjemu voditelju je med fizičnim in psihičnim obračunavanjem ušla tudi rasna opazka, ko je Tymona označil za lenega Irca. To je izbilo sodu dno in pri televizijski hiši BBC so Clarksonu pokazali vrata, čeprav je ravno on s sovoditeljsko dvojico Richardom Hammondom in Jamesom Mayem v višave povzdignil gledanost oddaje, ki je na sporedu že dolgih 39 let. Vsako nedeljo si jo je ogledalo pet milijonov Britancev in še dodatnih 350 milijonov gledalcev po svetu in težko je verjeti, da bi reinkarnacija, ki jo pripravljajo na BBC, lahko dosegla podoben uspeh.

Od razpada s humorjem nabite skupine marca lani so na BBC razmišljali, koga ustoličiti na voditeljskih mestih, in že nekaj časa je v pogonu njihov glavni adut – televizijski in radijski voditelj Chris Evans. Družbo za volanom in v studiu mu bo delal dirkaški navdušenec, sicer pa igralec predvsem v humorističnih serijah Matt LeBlanc – nekdanji zvezdnik Prijateljev je tudi prvi voditelj, ki ne prihaja z Otoka, eden izmed vzrokov za njegovo rekrutacijo pa naj bi tičal tudi v tem, da je kot Clarksonov gost v oddaji, na dirki, na kateri so sodelovali še drugi zvezdniki, postavil rekord steze.

Dirka za gledanost se začne konec maja.

Format oddaje naj bi izpeljali iz Clarksonove, Hammondove in Mayeve zapuščine, tako se bodo prepletali dogodki v studiu in na terenu, občasno pa bodo v kader prikorakali še nepogrešljivi in skrivnostni Stig, nekdanji lastnik moštva v formuli 1 Eddie Jordan, nekdanji dirkač David Coulthard, nemška dirkačica Sabine Schmitz, zvezdnik portala Youtube Chris Harris in novinar Rory Reid. Evans je pojasnil množični nabor občasnih gostov: »Imamo strokovnjake z vseh področij, za vsakega nekaj. Z druge strani ribnika prihaja bencinska glava Matt, neustrašna dirkaška demonka Sabine, enciklopedija na dveh nogah in s humorjem nabiti EJ (Jordan). Potem sta tu še Chris, ki velja za najbolj objektivnega ocenjevalca avtomobilov, in Rory, ki me je odpihnil na avdiciji in si zasluži, da je med nami. Clarkson, May in Hammond so bili trije komedijanti, so kot glasbena skupina Bee Gees.«

Evans in LeBlanc sta že posnela 32 prispevkov za oddaje, premiera pa bo 29. maja – sprva je bila predvidena že 5. maja.

Velika turneja

Clarkson, Hammond in May prav tako ne sedijo v senci stare slave. Clarkson se je pogodil z internetnim gigantom Amazonom, da pripravijo avtomobilistično oddajo, ki pa ne bo imela nobene povezave s Top Gearom. Vsako bodo posneli na drugi lokaciji, ena pa bo bolj eksotična in mondena od druge, čeprav se podajajo tudi v odročne in nerazvite države. Vodilo mogočne trojice bo še vedno humor, lahko pa pričakujemo tudi kakšen Clarksonov rasni izpad, kot se je že dogajalo v preteklosti. May je v neki epizodi med testiranjem mehiškega superavtomobila mastretta tega označil za tortiljo. Hamond pa je bil še bolj slikovit: »Avtomobil odseva nacionalne lastnosti. Mehiški je videti kot starec z brki, ki se v spanju naslanja ob ograjo. Žal mi je, ampak samo pomislite, kako bi vam bilo, če bi se zbudili in ugotovili, da ste Mehičan,« Clarkson pa je z gnusobnim izrazom na obrazu sklenil: »Bilo bi 
super, lahko bi šel takoj nazaj spat. Mehiški ambasador v Veliki Britaniji je tako ali tako prelen, da bi se zaradi tega pritoževal.« V Mehiki fantastični trio seveda ni bil več zaželen.

Prva oddaja, ki se bo imenovala The Grand Tour ali velika turneja, se bo na internetnem programu Amazone prime pojavila šele jeseni, do takrat pa bi lahko Evans s svojim Top Gearom že pobiral smetano s torte. Kmalu se bo torej pokazalo, ali so gledalci oddajo spremljali zaradi njenega formata, eksotičnih avtomobilov ali njihovih voditeljev in načina vodenja. Prednost je na strani Clarksona, Hammonda in Maya, vendar bo gledanost Velike turneje odvisna tudi od tega, ali se bodo gledalci za slabih 100 evrov na sezono pripravljeni spraviti za računalnik ali tablico, ko pa lahko spremljajo oddajo Top Gear na televiziji. Dirka za gledanost se torej začne konec maja, Evans pa bo imel občutno začetno prednost, če je le ne bo zapravil.

Deli s prijatelji