DRAMA

Novi streli v Parizu: v trgovini zajel talce

Objavljeno 09. januar 2015 15.16 | Posodobljeno 09. januar 2015 15.18 | Piše: D. P., STA

Francoski časnik Le Point je poročal, da naj bi vsi trije napadalci pripadali isti skrajni islamski skupini.

PARIZ – Na vzhodu Pariza je danes izbruhnilo novo streljanje, oboroženi napadalec pa naj bi se zatekel v judovsko trgovino in zajel najmanj enega talca, po poročanju francoskih medijev pa zelo verjetno več. Najmanj ena oseba naj bi bila v streljanju ranjena.

Kot poroča televizija France24, naj bi napadalec zajel najmanj pet talcev.

Trgovina, ki prodaja košer hrano, je sredi stanovanjskega območja, televizijski posnetki kažejo območje z več stanovanjskimi bloki.

Obleganje poteka

Šlo naj bi za istega napadalca, ki je v četrtek na jugu Pariza ustrelil policistko in naj bi bil povezan tudi z napadalcema na tednik Charlie Hebdo. Oba napadalca policija trenutno oblega v kraju Dammartin-en-Goele severno od Pariza.

Dva priprta

Francoska policija je pred tem sporočila, da je identificirala osumljenca za četrtkovo streljanje v kraju Montrouge južno od Pariza, v katerem je bila ubita policistka, še en človek pa je bil huje ranjen. Kot so povedali viri blizu preiskave, so priprli dva izmed njegovih bližnjih.

Čeprav sprva tega napada niso povezovali s sredinim napadom na satirični tednik v Parizu, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, je policija nato sporočila, da bi določene povezave lahko bile.

Francoski časnik Le Point je poročal, da naj bi vsi trije napadalci pripadali isti skrajni islamski skupini, mreži Buttes-Chaumont, poimenovani po parku v 19. pariškem okrožju. Ta mreža naj bi v preteklosti večkrat poslala borce v Sirijo in Irak.

Predstavil se je kot policist

Neki prodajalec je francoskemu radiu France Info povedal, da se je danes pred začetkom obleganja v tiskarni v industrijski coni kraja Dammartin-en-Goele rokoval z enim od bratov, osumljenim za sredin napad na satirični tednik Charlie Hebdo. Bil je oborožen in predstavil se je kot policist.

Prodajalec, ki se je predstavil samo kot Didier, je povedal, da je v tiskarno prišel na srečanje s svojim klientom. Ko je prišel do vhoda, je njegov klient Michel prišel iz poslopja z oboroženim moškim, ki je rekel, da je policist. Klient mu je rekel, naj odide, in to je tudi storil. Pred tem sta se rokovala, rokoval pa se je tudi z oboroženim moškim.

 

Deli s prijatelji