ABDICIRAL JE

Novi španski kralj je dvometrski Felipe, ki ni poslušal očeta

Objavljeno 03. junij 2014 09.38 | Posodobljeno 03. junij 2014 09.40 | Piše: U. S.

Juan Carlos se odpoveduje prestolu v korist svojega 46-letnega sina.

Kralj Juan Carlos je abdiciral, kralj bo postal princ Felipe. Foto: Reuters

MADRID – Španski kralj Juan Carlos bo abdiciral, na prestolu ga bo nasledil sin princ Felipe, tako se bo končala 39-letna vladavina, ki je Španijo vodila iz diktatorstva v demokracijo in so jo v zadnjih letih pretresali številni škandali. Monarh, star 76 let, je bil okronan novembra 1975, po smrti generala Francisca Franca. »Njegovo veličanstvo kralj Juan Carlos me je obvestil, da se bo odpovedal prestolu in začel proces nasledstva,« je sporočil premier Mariano Rajoy.

Nasledil ga bo 46-letni Felipe de Borbon, 198 centimetrov visoki olimpijec, jadralec, ki je iz škandalov, s katerimi so se spopadali člani njegove družine, odkorakal nepoškodovan. Priljubljenost Juana Carlosa je začela upadati po 2012., ko si je privoščil luksuzen safari v Bocvani, ki je vključeval lov na slone, medtem ko so se njegovi sodržavljani borili z recesijo, eden od štirih je nezaposlen. Ugledu je škodila tudi preiskava o korupciji leta 2010, ki se je zlasti usmerila na nekdanjega rokometaša, olimpijca Inakija Urdangarina, moža kraljeve najmlajše hčere Cristine. Takrat je zrasla priljubljenost princa: leta 2013 je kar 62 odstotkov sodelujočih v javnomnenjski raziskavi menilo, da bi se moral Juan Carlos odpovedati prestolu v prid sinu, kar 56 odstotkov pa jih je menilo, da bosta družina in njen ugled pod njegovim kraljevanjem precej pridobila.

Felipe je nekoč veljal za najbolj zaželenega evropskega samca, po nekaj romancah, tudi z manekenko za spodnje perilo, pa se je 2004. v madridski katedrali Almudena poročil z nekdanjo teve voditeljico Letizio Ortiz: 41-letna ločenka, vnukinja taksista, je tako postala prva nearistokratinja v vrsti za španski prestol. Zakonca, spoznala sta se novembra 2002., imata dve hčerki, Leonor, rodila se je oktobra 2005, in Sofio, rojeno aprila 2007. Felipe, rojen 30. januarja 1968, je edini sin Juana Carlosa in njegove žene Sofie; ima dve starejši sestri, Eleno in Cristino, a po ustavi nasledi tron moški. Letizia bo prva v Španiji rojena kraljica po Marii de las Mercedes de Orleans y Bourbon, prvi ženi Felipejevega pradedka Alfonsa XIII.

Deli s prijatelji