IZLET

Novi Sad, mesto zabave, zgodovine in dobre hrane

Objavljeno 06. junij 2013 17.49 | Posodobljeno 05. junij 2013 22.32 | Piše: Drago Bulc
Ključne besede: Novi Sad

V glavnem mestu Vojvodine, katerega jedro so z obnovo pročelij, trgov in uličic v minulih letih zelo lepo uredili, se vedno dogaja kaj zanimivega.

Petrovaradinska trdnjava, simbol mesta nad Donavo (foto: Drago Bulc).

NOVI SAD – Multikulturnosti lokalnega prebivalstva – v glavnem mestu Vojvodine živi kar 23 pripadnikov nacionalnih manjšin – so mestu, ki leži na obeh straneh Donave, prav z mednarodnimi prireditvami dodali še avreolo kozmopolitstva.

Festival vseh festivalov

V mestu pod Petrovaradinsko trdnjavo se je pravkar končalo 58. mednarodno dramsko srečanje Sterijino pozorje, ki se ga vedno udeležujejo tudi slovenska gledališča. Čeprav si predstave ogleda več kot tisoč ljudi, to najstarejšo kulturno prireditev v mestu močno presega mednarodni glasbeni festival na Petrovaradinski trdnjavi, znameniti Exit.

Od leta 2000, ko so začeli mladi z glasbo iskati izhod iz zaprte in mednarodno nepriljubljene srbske države, je ta festival obiskalo že dva milijona mladih ljubiteljev sodobne glasbe z vsega sveta. Na njem je nastopalo že veliko svetovno znanih glasbenikov in ansamblov, npr. Fatboy Slim, Franz Ferdinand, David Guetta, Underworld, Korn, White Stripes in še mnogo drugih. Letos bo v štirih festivalskih dneh med obzidja Petrovaradinske trdnjave pritegnil kar 150.000 poslušalcev med drugim tudi Nick Cave z Bad Seeds. Ker je prenočitvenih zmogljivosti za takšno množico turistov te megaglasbene prireditve v Novem Sadu in tudi bližnji okolici premalo, oblasti za prenočevanje vsako leto določijo enega od mestnih parkov.

Združenje Ulićnih svirača, ki vse leto skrbi za popestritev na novosadskih ulicah, na začetku septembra organizira tudi mednarodni festival uličnih glasbenikov. Letošnji bo od 5. do 8. septembra. Sezono mednarodnih glasbenih prireditev bodo končali novembra z enim najboljših festivalov džeza v tem delu Evrope. Poleg teh prireditev pa se v gledališčih in na ulicah vedno dogaja kaj zanimivega ne le za domačine, temveč tudi za turiste.

Novi Sad je sicer tudi znano sejemsko mesto. Med tovrstnimi prireditvami je najbolj znan mednarodni sejem kmetijstva, ki je kljub razpadu Jugoslavije še vedno največji v tem delu Evrope.

Mesto kulture, zabave in dobre hrane

Novi Sad je za obiskovalce privlačen tudi zunaj sezone. Poleg muzejev in galerij si velja ogledati mestno jedro, ki je na vsakem koraku polno zanimivih zgodovinskih spomenikov, vsekakor pa je ogleda vredna Petrovaradinska trdnjava, ki se dviguje visoko na Donavo. Tam je poleg muzeja najbolj privlačen ogled podzemskih prostorov te velikanske trdnjave, ki so jo zgradili za obrambo pred Turki. Sicer je poleg kulture Novi Sad privlačen tudi zaradi sproščenega vzdušja, ki je v teh kriznih časih značilno za tamkajšnje prebivalce. V številnih lokalih, kjer se predvsem zelo dobro jé, vam za večji užitek ob hrani in pijači igrajo tamburaši. Če ste ljubitelji sladkovodnih rib in še posebno ribje čorbe, morate med obiskom glavnega mesta Vojvodine, ki ima že več kot 350.000 prebivalcev, vsekakor obiskati restavracijo Aqua Doria na bregu Donave tik pod Petrovaradinsko trdnjavo.
 

Deli s prijatelji