NOVI PRIJEMI

Novi ruski vojaki – miši

Objavljeno 22. februar 2013 18.30 | Posodobljeno 22. februar 2013 18.30 | Piše: U. S.

Mali glodavci bolje kot psi iščejo eksploziv in tudi trupla.

Miške so odlične pri iskanju orožja, pri njihovih vragolijah v risankah uživajo otroci (foto: Ljubo Vukelič, Delo).

MOSKVA – Ruska vojaška obveščevalna služba preizkuša nove vohunske rekrute. Ti niso tako glamurozni kot rdečelasa lepotica, agentka Anna Chapman, so pa zato miši hitre, spretne in prilagodljive v različnih operacijah, pravijo poznavalci. Precej bolje kot psi odkrivajo eksploziv in strelivo, odlične so tudi pri iskanju talcev, še pravijo poznavalci.

Miške naj bi že uporabila izraelska vojska v protiterorističnih akcijah

Če bodo mali glodavci opravili serijo zahtevnih, strogih in natančnih testov, seveda na skriti lokaciji, z malimi bitji ne bo delala le obveščevalna služba, uporabile jih bodo tudi druge. Miši se lahko naučijo odkrivati vonj določenih substanc, pravi strokovnjak Anton Venediktov: »Ko substanco zaznajo, tečejo na poseben prostor v svoji kletki in zavzamejo posebno pozo. Miši lahko naučimo odkrivati vonj orožja, na primer eksploziva, mamil in celo človeških trupel.«

Miške imajo radi zlasti otroci, saj jih že dolga leta poveličujejo risanke, le pomislite na Mikija Miško in Tomovega večnega nasprotnika Jerryja, pogosto so predstavljene kot modrejše od drugih živali. Za to obstaja dober razlog, pravi Venediktov: »Imajo manj zapleten živčni sistem kot druge živali.« To pomeni, da niso toliko nagnjene k emocionalnemu stresu in nihanju razpoloženja kot druge živali. Njihovo vedenje je bolj stabilno, zato so kot ustvarjene za jamesbondovske vloge: v enem mesecu lahko opravijo 150 nalog, delajo pa lahko skupaj od šest do osem ur.

Deli s prijatelji