GLAMPING

Novi osvajalec na pohodu – glamping

Objavljeno 14. oktober 2012 09.28 | Posodobljeno 11. oktober 2012 12.10 | Piše: Tina Podobnik
Ključne besede: glamping

Časi, ko smo morali med počitnikovanjem izbirati med razkošjem in pristnejšim stikom z naravo, so mimo.

Svet, počasi pa tudi Slovenijo namreč osvaja novodobna oblika kampiranja, ki nam sicer omogoči iz podivjanega vsakdanjika pobegniti v naravo, ob čemer pa se nam ni treba odpovedati udobju in razkošju. Glamurozno kampiranje ali glamping, kjer lahko uživamo v malce drugačnem dopustu v še bolj nenavadnih okoljih, od tipijev, jurt, ciganskih vozov do starih pastirskih zavetišč, ki pa so obogatena s ščepcem razkošja in dobro merico udobja, namreč osvaja vse.

Slovenija: Glamping je k nam prišel šele nedavno, ko so pred dvema letoma v kampu Bled postavili prvi gozdni vili, kožarici, v katerih dve osebi za prenočitev v nizki sezoni plačata vsaj 40 evrov. In še dodatnega dvajsetaka za razvajanje v vroči kadi. In očitno se ta razkošnejša oblika kampiranja prijemlje tudi pri nas, tudi z malce inovativnejšim zasukom. Za 40 evrov namreč lahko prespimo tudi v vinskem sodu, seveda pri Ptuju, in se tako dobesedno potopimo v tamkajšnjo vinsko tradicijo.

Sardinija: Divji otok z belimi plažami in turkiznim morjem, ki se ob zatonu ognjene nebesne krogle odene v rožnate barve, je lahko raj zaljubljenih. Ki pa lahko zdaj svoj romantični pobeg uživajo v velikem, skoraj cesarskem slogu. Pri vasici Martis se golobčka namreč lahko za 74 evrov skoraj kot s časovno kapsulo prežarčita v čas cesarjev ter uživata čarobnost velikega cesarskega šotora. Ali pa razkošje perjanic, blazin in tančic uživata ves teden za 480 evrov.

Francija: Vraževerje, divja glasba in ples, barviti ciganski vozovi v bližini veličastnega gradu. Vsekakor gradniki, iz katerih so zgrajene pravljice. Ki pa jih lahko izkusimo tudi na lastni koži. V bližini zgodovinskega gradu Montfreville se lahko potopimo v pravljico bratov Grimm in dve noči za 145 evrov preživimo v nenavadnem in malce skrivnostnem ciganskem vozu za štiri osebe, kjer nam divje sanje gotovo ne uidejo.

Portugalska: Čemu ne bi vsaj malce okusili nomadskega življenja naših prednikov, ko jim je bil dom ves svet? Če že ne s premagovanjem kilometrov in iskanjem primernega prostora za začasno nastanitev, pa vsaj z bivanjem v njihovih premičnih domovih. Na skrajnem jugu Portugalske lahko dve osebi za 40 evrov na noč izkusita življenje v jurti, okroglem šotoru nomadskih plemen, ali pa se zazibata v spanec v barvitem ciganskem vozu. Za pol manjši znesek pa se lahko prelevimo v junaka, ki se bori proti ognjeni nevarnosti, ter se nastanimo v nekdanjem gasilskem avtomobilu.

Avstrija: Spanje v šotorih ali celo ciganskih vozovih in gasilskih avtomobilih si verjetno lahko vsakdo zamisli. A sladke sanje v betonskih odvodnih ceveh verjetno presegajo domišljijo večine, a vseeno niso neuresničljive. V avstrijskem mestu Ottensheim lahko tisti s pustolovsko žilico namreč prenočite v tovrstni malce čudaški nastanitvi. Za katero pa vsak plača toliko, kot želi in zmore.

Deli s prijatelji