ODMEV

Novi list: Jastreb Cerar po stopinjah Janše in Pahorja

Objavljeno 21. julij 2014 14.51 | Posodobljeno 21. julij 2014 14.51 | Piše: STA, T. L.

Hrvaški Novi list poudarja, da od Cerarja volivci zahtevajo, naj bo takšen, kot sta bila Borut Pahor in Janez Janša.

Miro Cerar.

ZAGREB – Med Zagrebom in Ljubljano očitno ne bo miru po napovedi prihodnjega slovenskega premierja Mira Cerarja, da bo tožil Hrvaško na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) zaradi kršitve pogodbe o nasledstvu, danes komentira reški Novi list. Poudarja, da od Cerarja volivci zahtevajo, naj bo takšen jastreb, kot sta bila Borut Pahor in Janez Janša.

Novi list napoved morebitne tožbe pred ICJ vidi v Cerarjevih izjavah v intervjuju za sobotni Dnevnikov Objektiv, kar pojasnjuje v ločenem prispevku. Cerar je v intervjuju za Objektiv sicer dejal, da bi bilo treba razmisliti o uporabi vseh političnih in pravnih sredstev mirnega reševanja sporov proti vsem kršitvam in kršiteljem sporazuma o vprašanjih nasledstva iz leta 2001.

Najprej grožnje s kolom in tožbe, potem premierski stolček

V komentarju Novi list izpostavlja, da bo slovenska tožba odziv na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu o povračilu deviznih prihrankov varčevalcem Ljubljanske banke in tudi posledica čustvenega nacionalnega šoka prodaje »svetega grala slovenske identitete«, Mercatorja, hrvaškemu Agrokorju.

»Verjetno ni Miro Cerar med svojim vrtoglavim političnim vzletom niti pomislil, da bo moral še pred zasedbo premierskega stolčka groziti sosedom s kolom in napovedati milijardo evrov vredno tožbo proti Hrvaški in BiH ter s tem skušal amortizirati nezadovoljstvo svojih volivcev,« piše komentator.

Volivci od Cerarja zahtevajo, da se postavi proti Hrvaški kot jastreb, nič manjši, kot sta bila Janša in Pahor, ko sta ovirala pot Hrvaške proti EU. Težko bi bilo verjeti, da se bo Cerar izognil pritiskom in domoljubni drži, kakršna je povzročila vse nesporazume med državama.

»Če bi Ljubljana in Zagreb na svoji poti osamosvojitve in izhoda iz Jugoslavije znala poiskati način dvostranskega reševanja odprtih vprašanj, namesto da sta pustila, da eskalirajo do skrajnih meja in da je moral posredovati nekdo tretji, potem bi namesto tožb Cerar verjetno napovedal obisk na Hrvaškem kot svojo prvo državniško potezo,« navaja.

Ve, kako se spustiti v pravno bitko

Novi list piše, da je Cerar prevzel štafeto od šefa slovenske diplomacije Karla Erjavca, ki je tudi omenjal tožbo proti Hrvaški v Haagu zaradi kršitve memoranduma z Mokric.

»Cerarjeva prednost je njegova izobrazba. Kot ugleden in odličen pravnik zagotovo ve, kako se spustiti v pravno bitko s Hrvaško, vsaj kot povračilni ukrep za dve veliki klofuti, ki ju je Slovenija prejela.« 

Veliko stvari bo jasnejših, ko bo Cerar oblikoval svojo koalicijsko vlado, ko bo jasno tudi, kakšna bo uradna politika do Zagreba. Očitno tudi v Banskih dvorih čakajo na razplet stanja, saj nihče ni komentiral slovenskih napovedi o tožbah. »Zelo kmalu bomo izvedeli, ali bo Miro razširil krila kot Janez,« meni komentator.

Časnik v zgoraj omenjenem ločenem prispevku pojasnjuje, da bo slovenska tožba temeljila na znanem členu 7 aneksa C pogodbe o nasledstvu iz leta 2011, v katerem so vse naslednice bivše Jugoslavije soglašale, da bodo jamstva za devizne prihranke predmet pogajanj brez odlašanja pod pokroviteljstvom Banke za mednarodne poravnave v Baslu (BIS). Ob tem naj bi posebej upoštevali potrebo po zaščiti deviznih prihrankov posameznikov.

»Ni dvoma, da Slovenija razmišlja tudi o tožbah proti Hrvaški zaradi povračila posojil, ki jih je Ljubljanska banka odobrila hrvaškim družbam (v Sloveniji pravijo, da gre za približno milijardo evrov),« piše. Hkrati opozarja, da je Evropsko sodišče za človekove pravice potrdilo, da je neprimerno na enako raven postavljati odvzete prihranke državljanov in kreditne plasmane bank.

Deli s prijatelji