MENJAVA

Novi francoski premier je Bernard Cazeneuve

Objavljeno 06. december 2016 11.41 | Posodobljeno 06. december 2016 11.42 | Piše: STA, Mo. S.

Manuel Valls je odstopil, da se bo lahko potegoval za nominacijo socialistične stranke za predsedniške volitve.

Bernard Cazeneuve.

PARIZ – Za novega francoskega premierja je bil danes imenovan dosedanji notranji minister Bernard Cazeneuve (53), potem ko je Manuel Valls (54) odstopil, da se bo lahko potegoval za nominacijo socialistične stranke za predsedniške volitve, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali viri v Elizejski palači.

Cazeneuve, ki je bil notranji minister od leta 2014, bo vlado vodil do parlamentarnih volitev junija prihodnje leto. Valls je v ponedeljek sporočil, da bo kandidiral za francoskega predsednika, obenem pa je napovedal, da bo odstopil s premierskega položaja, da se bo lahko posvetil kandidaturi za predsedniško nominacijo socialistov.

Odločitev je sporočil, potem ko je sedanji predsednik François Hollande prejšnji teden naznanil, da se ne bo potegoval za še en mandat v Elizejski palači. Hollande je izjemno nepriljubljen in na volitvah ne bi imel nobenih možnosti za uspeh.

Tudi Valls si težko obeta predsedniški položaj. Glede na ankete se bosta namreč v drugi krog predsedniških volitev uvrstila kandidatka skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in kandidat desnice François Fillon, medtem ko kandidatu socialistov ankete napovedujejo izpad v prvem krogu.

Socialisti bodo imeli strankarske volitve 22. oziroma 29. januarja, doslej pa je kandidaturo vložil le nekdanji minister Arnaud Montebourg. Valls naj bi imel sicer dobre možnosti, da dobi nominacijo stranke.

Deli s prijatelji