NASILJE

Nove sankcije za Sirijo

Objavljeno 25. junij 2012 15.02 | Posodobljeno 25. junij 2012 15.02 | Piše: P. J.

Jutri bodo spregovorili tudi o sestrelitvi turškega letala.

Protesti v Siriji

LUXEMBOURG – Zunanji ministri EU so danes potrdili nov krog sankcij proti Damasku zaradi nasilja režima predsednika Bašarja al Asada nad prebivalstvom. V šestnajstem krogu sankcij bo Unija z zamrznitvijo premoženja in s prepovedjo potovanja na svoje ozemlje kaznovala več pravnih oseb, med njimi ministrstva, in enega posameznika.

Prepoved dobave orožja

Poleg tega so zunanji ministri danes potrdili, da embargo na prodajo orožja Siriji, uveden lani, vključuje tudi prepoved zavarovanja dobav orožja tej državi. To je želela razjasniti Velika Britanija zaradi nedavnega incidenta, v katerega je bila vpletena ruska tovorna ladja z britanskim zavarovanjem, ki naj bi v Sirijo dovažala vojaške helikopterje. Britanske varnostne službe so po opozorilu ZDA od zavarovalnice Standard Club zahtevale, da razveljavi zavarovanje ruske ladje, ker s tem krši sankcije EU, kar je družba tudi storila.

Sestrelitev nesprejemljiva

Sicer pa so nekateri zunanji ministri danes Damask kritizirali zaradi sestrelitve turškega vojaškega letala, o čemer bodo v torek razpravljali veleposlaniki članic zveze Nato na zahtevo Turčije. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je sestrelitev letala, ki je bilo po njegovih besedah neoboroženo in na rutinskem poletu, označil za »popolnoma nesprejemljivo«. Njegov luksemburški kolega Jean Asselborn pa je sirsko potezo kritiziral kot »nespoštovanje do človeškega življenja in soseda«.

Kljub temu pa članice Unije še vedno nasprotujejo vojaškemu posredovanju v Siriji, čeprav dosedanjih petnajst krogov sankcij proti režimu ni prineslo ustavitve nasilja. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je vse strani pozval, naj ohranijo trezno glavo in k reševanju stanja pristopijo razumno. »Bistveno je, da se razmere ne zaostrijo,« je poudaril.

Deli s prijatelji