MISTERIJ

Nova teorija o malezijskem letalu: se je usmerilo na Antarktiko?

Objavljeno 25. februar 2015 08.45 | Posodobljeno 25. februar 2015 08.46 | Piše: D. P.

Marc Dugain, prav tako podkovan na področju letalskega prometa, je prepričan, da so letalo sestrelili Američani.

Svojci 239 pogrešanih ljudi so zahtevali objavo informacij, potem ko dolgotrajno in drago iskanje tudi 11 tednov po izginotju ni prineslo rezultatov.

DŽAKARTA – Skoraj leto dni bo že minilo, ko je skrivnostno izginilo letalo Malaysia Airlines MH 370. Bilo je na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, a tja ni prispelo. Po izginotju so se pojavile številne teorije, kje je ostalo plovilo, ki je imelo na krovu 239 potnikov in člane posadke.

Trikrat menjalo smer

Strokovnjaki so s pomočjo satelitskih posnetkov ugotovili, da je letalo zapustilo nameravano smer leta. Kljub temu naj bilo v zraku še vsaj štiri ure, za tem pa se je za njim izgubila vsaka sled. Detajlna analiza je odkrila, da je avion vsaj trikrat menjal smer leta. Sprva je zavil levo, zatem dvakrat desno, kar naj bi ga usmerilo na jug proti Antarktiki.

Takšnega primera na pozna

»Te hitre spremembe pomenijo le eno – nekdo od pilotov, ki je upravljal letalo, je to naredil namenoma,« je prepričan Malcolm Brenner, eden od največjih strokovnjakov za proučevanje letalskih nesreč. Čeprav mu izkušenj ne manjka, pa takšnega primera ne pomni. »Izginotje letala MH 370 je velika skrivnost,« je priznal Brenner v pogovoru za National Geographic.

Marc Dugain, prav tako podkovan na področju letalskega prometa, pa je prepričan, da so letalo sestrelili Američani.

Deli s prijatelji