ČRNI SCENARIJ?

Nova prelomnica za Grčijo

Objavljeno 30. junij 2015 11.13 | Posodobljeno 30. junij 2015 11.12 | Piše: M. D.

Zadnji dan rešilnega jopiča za Grčijo, izteče se tudi rok za plačilo obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada, ki znaša okoli 1,6 milijarde evrov.

ATENE, WASHINGTON, BRUSELJ – Danes se izteče evrski program finančne pomoči državi, obenem pa poteče tudi rok za plačilo junijskih obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v višini okoli 1,6 milijarde evrov. V Atenah so v ponedeljek napovedali, da omenjene vsote ne bodo plačali.

Današnji rok so Grčija, države upnice in institucije posojilodajalcev lovile v intenzivnih pogajanjih v preteklih tednih, vendar pa do dogovora o podaljšanju programa pomoči ni prišlo, evroskupina pa je po grški zavrnitvi zadnjega predloga posojilodajalcev, ki ji je sledil nepričakovani razpis referenduma o predlogu upnikov, Atenam odrekla tudi željo po kratkotrajnem podaljšanju programa.

Grčija plačilno nesposobna

Država bo tako ostala brez zaščite evrskih partneric in je s tem na robu plačilne sposobnosti. Danes mora plačati okoli 1,6 milijarde evrov obveznosti do IMF, a tega po ponedeljkovih navedbah grške vlade ne bo storila. Država se bo tako pridružila skupini držav, v kateri so Zimbabve, Sudan in Somalija, ki imajo neporavnane obveznosti do sklada. Takojšnjih posledic za grško plačilno sposobnost še ne bo, a država do nadaljnjega ne bo imela dostopa do sredstev IMF.

Grčijo v naslednjih tednih čaka še kar nekaj velikih finančnih obveznosti do Evropske centralne banke in imetnikov zakladnih menic. Že 10. julija mora odplačati dve milijardi evrov glavnic, 20. julija pa še štiri milijarde. Naslednje veliko zapadlo izplačilo je za skupno 3,4 milijarde glavnic in obresti 20. avgusta.

5. junija dan D

Usoda Grčije je trenutno v rokah politike in tudi grških volivcev. Ti bodo 5. julija odločali o tem, ali sprejmejo ponudbo posojilodajalcev ali ne. Evropski politiki referendum označujejo kot izbiro med evrom in drahmo. Upanje na pozitivni razplet in končni dogovor med Grčijo in upniki še ostaja, takšni so tudi pozivi iz vse Evrope.

Grki medtem ne morejo do svojih prihrankov v bankah, saj te ostajajo zaprte. Prav tako so omejeni dviganje gotovine na bankomatih in transakcije v tujino. Negotovost in strah v državi sta velika, nadaljnji potek dogodkov pa nejasen.

Deli s prijatelji