SIMPTOMI SO LAHKO RESNI

Nova nevarnost v Jadranu: ujeli so strupeno invazivno plamenko

Velika plamenka je riba, ki izvira iz Indijskega in pacifiškega oceana.
Fotografija: A lionfish is seen on the reefs off Roatan, Honduras in this picture taken May 5, 2010. Native to Indo-Pacific waters, lionfish have invaded the Caribbean because of the
aquarium trade and are gobbling up native species but have no predators
in the region, so their population is exploding. Picture taken May
5, 2010. To go with Reuters Life! LIONFISH-CARIBBEAN/INVASION REUTERS/Christa Cameron (HONDURAS - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT) - RTR2ISI9 [avtor:© Christa Cameron/Reuters] FOTO: Š Christa Cameron/Reuters Reuters Pictures
Odpri galerijo
A lionfish is seen on the reefs off Roatan, Honduras in this picture taken May 5, 2010. Native to Indo-Pacific waters, lionfish have invaded the Caribbean because of the aquarium trade and are gobbling up native species but have no predators in the region, so their population is exploding. Picture taken May 5, 2010. To go with Reuters Life! LIONFISH-CARIBBEAN/INVASION REUTERS/Christa Cameron (HONDURAS - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT) - RTR2ISI9 [avtor:© Christa Cameron/Reuters] FOTO: Š Christa Cameron/Reuters Reuters Pictures

V jadranskem morju je bila ta riba prvič zabeležena leta 2019, najsevernejša najdba pa je bila leta 2021 pri Visu. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo pojavljala vedno pogosteje.

Gre za invazivno vrsto velika plamenka (Pterois miles), ki je bila ulovljena na Luštici v Črni gori. Sicer živi v Pacifiku in Indijskem oceanu in spada v družino bodik. Proti ljudem po navadi ni napadalna, a lahko pride do vbodov, saj se je ljudje iz radovednosti dotikajo. 

Strup je skrit v bodicah in konicah plavuti, v zelo redkih primerih lahko povzroči smrt.

»V našem morju je pravkar ulovljena še ena invazivna plamenka. Ujel jo je Vanja Kalezić na Luštici v Črni gori, ulov bo prijavljen njihovemu inštitutu v Kotorju,« je v svoji objavi na Facebookovi strani Živi svet Jadranskega morja zapisal Petar Ugarković z Inštituta za ribištvo in oceanografijo.

»Predvidevam, da bomo letos poleti prejeli vsaj 10 takih prijav v območju južnega Jadrana, morda pa tudi severneje. Vse ulove je treba prijaviti znanstvenikom,« je še dodal.

Bodite pozorni na simptome

Vbod povzroči hudo bolečino, ki se lahko razširi na celoten ud. Vpliva tudi na bezgavke, bolečina pa traja več dni. Mesto okoli vboda se obarva modro, možne so otekline, rdečine, povišana temperatura, gnojno vnetje in zmanjšana občutljivost. Nekateri doživijo še slabost, oteženo dihanje in zmanjšan krvni tlak. 

Resnost je na splošno odvisna od števila vbodov in predhodnega zdravstvenega stanja bolnika. Zdravljenje obsega oskrbo rane in lajšanje bolečin, protistrup je le deloma učinkovit, zato ga navadno ne uporabljajo.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije