NORIJA

Nova igrica povzroča kaos, namesto pokemona našla truplo

Objavljeno 14. julij 2016 18.38 | Posodobljeno 14. julij 2016 18.38 | Piše: S. U., T. B.

Priljubljena mobilna igra omogoča, da s popotovanjem po resničnih lokacijah iščete in lovite digitalne like iz priljubljene serije.

NEW YORK, ZAGREB – Priljubljena franšiza videoiger in risank Pokemon je od preteklega tedna dalje na voljo tudi kot igra za pametne mobilnike. Aplikacija Pokemon Go je v trenutku postala izjemna uspešnica in poskrbela, da se je tržna vrednost japonskega tehnološkega velikana Nintendo v dveh dneh okrepila za več kot tretjino.

Prvi dan po izidu so aplikacijo v ZDA naložili že na vsak 20. pametni telefon z androidnim sistemom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prav tako je igra v trenutku pristala na vrhu lestvice brezplačnih aplikacij v Applovi spletni trgovini Itunes in pri tem prehitela uspešnice, kot sta Snapchat in Facebook.

Igra namreč vsebuje elemente dve desetletji stare franšize in nadgrajene resničnosti, igralcem pa omogoča, da s popotovanjem po resničnih lokacijah iščejo in lovijo digitalne like iz priljubljene serije.

Namesto pokemona našla truplo

A pojavile so se že prve težave, ki jih na tak način zastavljena igra lahko prinese. Neki moški je prek družbenih omrežij predstavil svoje tegobe, potem ko je njegova hiša pomotoma postala ena izmed točk, na katerih lahko igralci najdejo virtualne predmete.

Neka 19-letnica v ameriški zvezni državi Wyoming pa je med iskanjem virtualnih pokemonov v reki našla truplo.

V ameriški zvezni državi Misuri so medtem štirje mladoletniki z zlorabo igre privabili igralce na določeno točko ter tam prežali nanje z orožjem in jih oropali.

Ljudje se podijo celo po pokopališčih, zaklenjenih parkiriščih, prihajajo na dvorišča, dovoze in ceste. Policija je doslej sicer izdala nekaj kazni, aretacij za motenje posesti pa še ni bilo, kljub številnim prijavam o vlomilcih, za katere se je izkazalo, da so igralci Pokemona.

Ena od večjih nevarnosti v ZDA pa je, da bo lastnik posesti pritisnil za sprožilec orožja, kar bo dobra podlaga za iskanje novega pravnega presedana, saj doslej še nihče streljal na tovrstne igralce.

Deli s prijatelji