NIKOTINSKE VREČKE

Nevaren trend med učenci: »Vpliva na otrokove možgane, povzroča evforijo in zmedenost«

Gre za majhne vrečke, napolnjene z nikotinom.
Fotografija: FOTO: Tvspored-service 
Odpri galerijo
FOTO: Tvspored-service 

»Majhne vrečke, napolnjene z nikotinom, v različnih okusih od mentola do sadja, so v majhnih pisanih škatlicah in se namestijo med zgornjo ustnico in dlesni. Vsebina se v ustih raztopi, nikotin pa se absorbira v krvni obtok,« je pojasnila Dijana Mayer iz Službe za šolsko medicino, duševno zdravje in preprečevanje zasvojenosti HZJZ.

Ta izdelek uporabljajo kadilci za odvajanje od kajenja, zabeleženo pa je, da ga vse pogosteje uporabljajo tudi otroci, stari 13 in 14 let. Takšna količina nikotina močno vpliva na otrokove možgane in lahko povzroči evforijo, pa tudi zmedenost, moteno stanje, je razložil Ivan Ćelić, psihiater za odvisnosti od sintetičnih drog na Kliniki za psihiatrijo Vrapče.

Ta izdelek se ne bi smel prodajati niti mlajšim od 18 let, je pa Mayerjeva poudarila, da se je v šolah pojavil pred nekaj meseci in »zelo intenzivno nas na to opozarjajo učitelji«, je poudarila za HRT.

Nikotinske vrečke so zelo podobne  tobačnim vrečkam za oralno uporabo, ki se na Švedskem uporabljajo že desetletja, v Evropski uniji pa je njihova uporaba prepovedana. Strokovnjaki poudarjajo, da tako kot vsak nikotinski izdelek tudi te vrečke povzročajo odvisnost.

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije