NASA

Nov mejnik: odkrili Zemlji podoben planet

Objavljeno 23. julij 2015 23.35 | Posodobljeno 23. julij 2015 23.36 | Piše: S. U.

Novoodkriti planet Kepler 452b okoli svoje zvezde kroži na podobni razdalji kot Zemlja okoli sonca.

MIAMI – Ameriška vesoljska agencija Nasa je z vesoljskim teleskopom Kepler odkrila planet, ki je nekoliko večji od Zemlje in na razdalji, na kateri naj bi bilo po ocenah znanstvenikov še možno življenje, kroži okoli zvezde, podobne našemu soncu. Gre za nov mejnik v prizadevanjih, da bi našli Zemlji podobne planete, so danes sporočili iz Nase.

»Ob 20-letnici odkritja, da imajo tudi druge zvezde planete, kakršno je naše sonce, smo odkrili planet in zvezdo, ki sta doslej najpodobnejša Zemlji in našemu soncu,« je dejal vodja znanstvenih misij pri Nasi John Grunsfeld. Z odkritjem planeta Kepler 452b se je število doslej odkritih planetov povečalo na 1030.

Novoodkriti planet Kepler 452b okoli svoje zvezde kroži na podobni razdalji kot Zemlja okoli sonca, njegov premer pa je za 60 odstotkov večji od Zemljinega. Njegova zvezda je podobno velika kot naše sonce in nekoliko svetlejša, le da je 1,5 milijarde let starejša. Znanstveniki ocenjujejo, da bi jim novoodkriti planet, ki je 1400 svetlobnih let oddaljen od Zemlje, zato lahko pomagal ugotoviti, kako bo videti Zemlja v prihodnosti.

Če je planet skalnat, kot domnevajo znanstveniki, potem bi lahko zaradi vse bolj vročega sonca že izparela vsa voda iz njegovih oceanov. Podobna usoda bi lahko čakala tudi Zemljo, ko se bo naše sonce postaralo.

Deli s prijatelji