POROČILO

Norvežani najbolj srečni, Slovenci 62.

Objavljeno 21. marec 2017 15.48 | Posodobljeno 21. marec 2017 15.48 | Piše: U. S.

Slovenija je v poročilu Združenih narodov o sreči od lani pridobila eno mesto.

Najsrečnejši so na Norveškem, na fotografiji je Bergen. Foto Shutterstock

OSLO –Včeraj, ko se je začela še koledarska pomlad, je bil tudi mednarodni dan sreče: leta 2012 je Generalna skupščina ZN prepoznala srečo in dobrobit kot univerzalen cilj in željo v človeških življenjih po svetu. In najsrečnejša država na svetu je... Norveška. Tako piše v letošnjem globalnem poročilu Združenih narodov o sreči, s katerim poskušajo že šest let določiti raven sreče v 155 državah sveta. Slovenci capljamo daleč za Norvežani, naša država se je uvrstila na 62. mesto. Na drugem mestu je Danska, tretja je Islandija, med prvo deseterico so še Švica, Finska, Nizozemska, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija in Švedska. ZDA so na 14. mestu, Nemčija se je tudi letos uvrstila na 16., sledita ji Belgija in Luksemburg, Združeno kraljestvo je na 19., Francija na 31., Rusija na 49. mestu.

Norveška je letos poskočila za kar tri mesta in s prvega mesta spodrinila trikratno zmagovalko Dansko. Slovenija je od lani pridobila eno mesto. Sicer pa skandinavske države že vsa leta, odkar izhaja poročilo, zasedajo vrh lestvice.

Poglejmo še k našim sosedom: Avstrija se je uvrstila na 13., Italija na 48., Hrvaška na 77. in Madžarska na 75. mesto; Srbija je 73., Črna gora 83., BiH 90.

Ključni dejavniki za oblikovanje lestvice so skrb, svoboda, radodarnost, iskrenost, zdravje, dohodek in dobro vladanje, sodelujoči pa so stopnjo sreče ocenjevali od 0 do 10, pri čemer je nič najslabše, 10 pa najboljše možno življenje. Povprečna ocena Norveške je 7,53, Danske 7,52, Italija, ki je na 48. mestu, ima povprečno oceno 5,96, Slovenija 5,75.

Katere pa so najmanj srečne države sveta? Na repu lestvice so Ruanda, Sirija, Tanzanija, Burundi in Srednjeafriška republika, kjer se sreča ocenjuje s trojkami. 

Deli s prijatelji