LONDON

Nora cena: za 7 kvadratov 60 tisočakov (FOTO)

Ali celo več, kajti zainteresiranih kupcev je menda kar nekaj. Ležišče nad mikrovalovno pečico.
Fotografija: Majhno, a nesramno drago FOTOGRAFIJI: Twitter
Odpri galerijo
Majhno, a nesramno drago FOTOGRAFIJI: Twitter

Predstavljajte si, da bi bilo vaše življenje omejeno na sedem kvadratnih metrov: skromen kotiček za prho in vece školjko ter umivalnik, zložljiva miza ter mikrovalovna pečica in omara, nad njima pa ležišče.

V ločenem kotičku so vece školjka, umivalnik in prha.
V ločenem kotičku so vece školjka, umivalnik in prha.

Brez kuhinje, knjižnih polic, shrambe za športno opremo, kaj šele dnevnega kotička, v katerem bi sprejemali goste. Kljub temu se skromno bivališče samooklicuje za stanovanje, na londonskem nepremičninskem trgu nedvomno najmanjše, zanj pa je treba odšteti najmanj 60.000 evrov.

Absurdna najemnina

Zelo verjetno pa občutno več, kajti za domovanje se bo nedvomno potegovalo več kupcev, ne nazadnje pa je tudi zdajšnji lastnik za nepremičnino leta 2007 odštel neverjetnih 124 tisočakov. A se mu je naložba že povrnila, kajti stanovanje, ki ga oddaja, mu vsak mesec nanese dobrih 800 evrov najemnine, tako mu je lahko privoščil tudi obnovo in novo, večje okno.

Mikrostanovanje stoji v londonski soseski Clapton, in čeprav velja za najmanjše na tamkajšnjem nepremičninskem trgu, še zdaleč ni edino absurdno majhno. Takšna domovanja ob podivjanih cenah za mnoge, predvsem mlade, pomenijo edino možnost nakupa nepremičnine, vsa stanovanja dostojnih velikosti so jim pač cenovno nedosegljiva. A kljub temu poznavalci nakup priporočajo le investitorjem, torej tistim, ki strehe nad glavo ne potrebujejo zase, ampak bodo stanovanje lahko oddajali in si v nekaj letih povrnili kupnino.

Mikrostanovanj pa bo v prihodnje čedalje več, še napovedujejo poznavalci, sodobni življenjski slog mladih, pri katerih prevladujejo želja po potovanjih, čim manj zadrževanja doma, uresničevanje kariernih ambicij in pozno načrtovanje družine, namreč zahteva vse manjše bivalne površine, temu pa se seveda spretno prilagajajo tudi ponudbe. Povprečna velikost nepremičnin na Otoku je tako že zdaj komaj 29 kvadratnih metrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije