PED PRVENSTVOM

Nogometno prvenstvo vse bolj tudi stavkovni mundial

Objavljeno 11. junij 2014 20.55 | Posodobljeno 11. junij 2014 20.57 | Piše: Marko Uršič

Dan pred začetkom SP v nogometu v Braziliji ni prevladujočega prazničnega razpoloženja.

Brazilska nogometna domoljubnost je na preizkušnji zaradi vladne razsipnosti. Foto: Reuters

Brazilska vlada nima občutka za stvarnost! Oziroma ima južnoafriški sindrom. Tako na jugu Afrike kot v portugalsko govoreči državi ljudje živijo v barakah, socialne razlike so velikanske, politiki in dobička pričakujoči državni poslovneži pa vlagajo državni, davkoplačevalski denar v grandiozne športne projekte. Republika Južna Afrika je svetovno nogometno prvenstvo priredila pred štirimi leti, Brazilija pa se je domislila, da bi v dveh letih priredila tako mundial kot letne olimpijske igre. Požrešno! Vsekakor, obe tekmovanji, po zdajšnjem izračunu, ki bo jasno še narasel, staneta 26 milijard dolarjev proračunskega denarja. Ljudstvo je bilo in je na ulicah; delavci, študentje, uslužbenci, kmetovalci, proletariat, še več, niti domorodni Indijanci niso križem rok gledali krčenja ozemlja in spreobrnitve v komercialne industrijske projekte.

V São Paulu je (prometni) kaos. Stavkajo delavci podzemne železnice, policija pa je v ponedeljek, tri dni pred tekmo ob odprtju SP med Brazilijo in Hrvaško v tem metropolisu, največjem mestu in gospodarskem središču države, s solzivcem razgnala protestnike, ki so podprli stavko. Organi javnega (ne)reda in (ne)miru so pri zadušitvi uporabili tudi tako imenovane šokgranate. Demonstrantje so z zažganimi smetmi blokirali eno od prometnih žil São Paula, ki s predmestnim življem premore 20 milijonov duš. Nato so se spustili v podzemlje, da bi na Ani Rosi, osrednji postaji železnice pod zemljo, prepričali kontrolorje, naj se pridružijo uporu. Podzemni vlaki v São Paulu sicer vozijo na petih linijah, med stavko, v ponedeljek so jo sicer začasno prekinili, je promet sila okrnjen, a prevoz s težavo seže do Arene Corinthians, stadiona 20 kilometrov vzhodno od mestnega središča, ki bo gostil prvo tekmo mundiala. Stavkajoči grozijo, da bodo prometne povezave na dan uvodne tekme spet v kaosu. Že tako ali tako pa je promet v Svetem Pavlu, tudi ko poteka normalno, prava prevozna džungla s številnimi zamaški. Že podatek, da se običajno z metrojem prepelje 4,5 milijona ljudi na dan, pove vse.

Policijske sile so že prejšnji četrtek uporabile gumijevke in solzivec, ko so šle nad stavkajoče delavce. Sindikat železniških delavcev je najprej želel 16,5-odstotno povišanje plač, nato zahtevo znižal na 12,2, delodajalci pa ponujajo le 8,7-odstotno izboljšanje plačilne mezde; glavni razlog naj bi bil, da se cena prevoza ni zvišala že zadnji dve leti. »Menim, da vlada ne želi ogroziti tega svetovnega prvenstva, poleg tega prihajajo volitve. Morajo se pogajati,« meni predsednik sindikata Altino Melo dos Prazeres, ki je prepričan, da imajo stavkajoči pogajalsko pobudo. Generalni sekretar sindikata Alex Fernandes pa pravi: »Vlada je delavcem objavila vojno. Ali se bodo z nami usedli ali pa med svetovnim prvenstvom ne bo prevozov s podzemno železnico.« Jezo je podžgala še odločitev regijskega delovnega sodišča, ki stavkajočim nalaga denarne kazni za čas prekinitve dela.

Tropska pomlad

Rastoča inflacija in ekonomski pretresi so tako ali tako ujezili večino brazilskih prebivalcev, ki bi raje videli, da bi bil denar, zapravljen za mundial, grobo osem milijard evrov, uporabljen za dobro zdravstva, izobraževanja in javnega prevoza. Val protestov pa tudi potemnjuje sijaj, ki bi ga moralo imeti svetovno nogometno prvenstvo; tudi za lokalce, ki so nori na najpomembnejšo postransko stvar na svetu.

Oblasti si zaradi SP ne želijo nove sramote, tako ali tako je gradnja dvanajstih stadionov zamujala, hitra in tvegana gradnja pa je tudi prinesla osem smrtnih žrtev med delavci. Arena Corinthians, sprejela bo 61.600 gledalcev, niti še ni končana, še za vikend so gradbeni delavci krpali zadnje luknje nove nogometne lepote (ali pa tudi sramote). Namreč pri gradnji tega prizorišča so življenje izgubili trije ljudje.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff si želi, da bi jo oktobra znova izvolili na vrhovni položaj, v propagandni kampanji pa že besediči, da bo država s prvenstvom dobila posodobljena letališča in avtocestne povezave, ki bodo služili še leta. A tudi pri tem gradbeniškem opravilu se brazilska država ni lotila vseh nalog, ki si jih je zastavila. Če karikiramo, tako ali tako najrevnejši prebivalci dežel kariok nikoli ne bodo uporabili letalskih ali avtocestnih povezav. Lani je med pokalom konfederacij, generalke za mundial, več kot milijon protestnikov preplavilo brazilske ulice. Mnogo jeznih Brazilcev in Brazilk napoveduje, da želijo med svetovnim prvenstvom ponoviti lansko tako imenovano tropsko pomlad. Pokrovko potrpljenja je odneslo tudi policistom, učiteljem in delujočim v drugih prevoznih podjetjih, ki so stavkali v zadnjih tednih pred žogobrcarskim praznikom štiriletja; brezdomski delavci pa so z uslužbenci podzemne železnice tudi stopili v stavkovno koalicijo.

 

Deli s prijatelji