PREROKBA

Nocoj zadnja krvava Luna, sledi apokalipsa?

Objavljeno 27. september 2015 21.45 | Posodobljeno 27. september 2015 21.45 | Piše: S. U.

Od 4.11 bo mogoče na nebu za dobro uro opazovati popolni Lunin mrk.

Poročali smo, da bo na našem nebu mogoče v noči na ponedeljek opazovati izredno redek nebesni pojav. V primeru lepega vremena bo namreč vidna 'super' Luna, ki bo v tej noči najbližje Zemlji in bo zato tudi videti večja in svetlejša. Istočasno bo proti jutru nastal popolni Lunin mrk, nekaj svetlobe pa bo vseeno obšlo Zemljo in Luno obarvalo krvavo rdeče.

Od 4.11 bo mogoče na nebu za dobro uro opazovati popolni Lunin mrk. Ta nastane, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani. Normalno Sonce osvetljuje Luno, med mrkom pa gre polna Luna skozi senco, ki jo meče Zemlja. Luna bi sicer morala tedaj postati nevidna, vendar se to ne zgodi, saj jo mimo Zemlje doseže nekaj žarkov. Zemljina atmosfera to svetlobo filtrira, zato se Luna obarva rdeče. Ponekod tovrstni pojav imenujejo tudi 'krvava Luna'.

Temačne napovedi

A nebesni mrki so že od nekdaj burili človeško domišljijo. Tako je pred dvema letoma ameriški pastor John Hagee objavil knjigo Štiri krvave lune, ki je, sodeč po Forbesu, celo ena od deset najbolje prodajanih knjig, ki govori o štirih posebnih polnih lunah v letih 2014 in 2015: »Sonce se bo ovilo v temo in Luna v kri, preden pride veliki in grozni dan Gospodovega prihoda.« Sicer Hagee navaja še nekaj prelomnic, do katerih je prišlo prav v času krvavih lun: izgon Judov, ki ga je izvedla španska inkvizicija leta 1493, odkritje Amerike, vzpostavitev države Izrael po drugi svetovni vojni, šestdnevna arabsko-izraelska vojna leta 1967 ...

Tetrada se zaključuje

Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa bo to prva t. i. super krvava Luna od leta 1982 in peta od leta 1900. Naslednjo bo mogoče opazovati šele leta 2033. Ta krvava Luna bo tudi zadnja v seriji štirih popolnih Luninih mrkov od 15. aprila 2014, s čimer se bo zaključila tetrada.

Deli s prijatelji