PANIKA

Nočna mora: bolezen norih krav blizu Sloveniji

Objavljeno 04. julij 2014 15.13 | Posodobljeno 04. julij 2014 15.13 | Piše: A. K.

Hrvati so panični, saj vsako leto iz Romunije uvozijo ogromno govedine.

BUKAREŠTA – Glavno mesto Romunije je zajela panika. Tamkajšnja agencija za zdravje in varnost živali (ANSVSA) je potrdila, da so v sredo na analizo poslali meso romunskih krav, ki naj bi bile okužene z BSE oziroma boleznijo norih krav. Zaradi strahu pred okužbo so Rusi v torek prepovedali uvoz mesa iz Romunije.

Panični so tudi Hrvati, ki iz Romunije vsako leto uvažajo ogromno govedine, a ministrstvo kljub temu ni prepovedalo uvoza, ker po njihovih besedah to ni potrebno.

Hrvaški mediji pišejo, da je Hrvaška letos dobila 'status zanemarljivega tveganja glede BSE', prav tako Romunija, saj gre menda v njihovem primeru za »atipičen primer BSE, ki se lahko zgodi tudi v državi, kjer nikoli doslej niso zabeležili te bolezni«.

Slovenija je tako kot večina držav članic EU uvrščena v skupino držav 's kontroliranim tveganjem glede BSE'.


Kaj je bolezen norih krav?

Transmisivne spongiformne encefalopatije so skupina bolezni, za katere je značilna spužvasta degeneracija možganskega tkiva. Bolezen je neozdravljiva in se vedno konča s smrtjo. Pri živalih je od teh bolezni poznana goveja ali bovina spongiformna encefalopatija (BSE), pri ljudeh pa creutzfeld-jakobova bolezen (CJB) in po letu 1996 tudi različica CJB (vCJB), ki jo povezujejo s povzročiteljem BSE. BSE je bila najprej diagnosticirana v Veliki Britaniji leta 1986, in se je razširila v epidemijo zaradi vsebnosti mesno-kostne moke v krmi, pridobljene iz trupov poginulih živali.

Simptomi

Bolnik zelo hitro propada telesno kot duševno ter razvije demenco, ki hitro napreduje in se usodno konča po nekaj tednih ali mesecih. Pri tretjini bolnikov so prizadeti tudi mali možgani. Bolniki se tresejo, imajo negotovo hojo, izgubljajo spomin, pred smrtjo so popolnoma negibni in neodzivni. Medtem ko se pri govedi BSE razvije v nekaj letih, pa lahko pri človeku mine tudi 40 let med okužbo in pojavom prvih znakov bolezni CJB.

 

Deli s prijatelji