NI PRISTALO

Noč vzela novo malezijsko letalo, na krovu 16 otrok in dojenček

Objavljeno 28. december 2014 09.30 | Posodobljeno 28. december 2014 09.52 | Piše: STA, K. K.

Velika večina potnikov, 149, je Indonezijcev, trije so Južnokorejci, eden je Britanec, eden Malezijec in eden Singapurčan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

DŽAKARTA – Na poti iz Indonezije v Singapur je danes izginilo letalo letalske družbe Air Asia, na krovu katerega je bilo 162 ljudi. Letalo bi moralo na cilj prispeti okrog pol ene ure zjutraj po srednjeevropskem času. Preden je izginilo z radarjev, je zaradi slabega vremena zaprosilo za spremembo poti, je sporočila letalska družba. Letalo, ki je poletelo iz indonezijskega mesta Surabaja, je stik z nadzorom zračnega prometa izgubilo malo pred osmo uro po lokalnem času, v Singapur naj bi prispelo dobre pol ure pozneje.

Informacij ni

Air Asia s sedežem v Maleziji je potrdila, da pogrešajo letalo. »Za zdaj žal nimamo dodatnih informacij o stanju potnikov in članov posadke, bomo pa vse strani obvestili, ko bomo vedeli več,« so sporočili in dodali, da že potekajo iskalne in reševalne operacije.

Na krovu letala airbus A320-200 je bilo 155 potnikov (138 odraslih, 16 otrok, en dojenček) ter sedem članov posadke. Velika večina potnikov, 149, je Indonezijcev, trije so Južnokorejci, eden je Britanec, eden Malezijec in eden Singapurčan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letalo so na radarjih zadnjič zaznali ob 6.16 po lokalnem času, ko je zaprosilo za odobritev premika na višjo višino, da bi se izognilo slabemu vremenu. Takrat je letelo na višini nekaj več kot 9700 metrov. Pilot je imel po navedbah Air Asia 6100 letalskih ur izkušenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tretja katastrofa letos

Po navedbah indonezijskih letalskih oblasti je iskalna in reševalna akcija trenutno osredotočena na območje med otokom Belitung in Kalimantanom – zahodnim delom Bornea. Letalo je namreč izginilo, ko je bilo še v indonezijskem zračnem prostoru. Pomoč so ponudile tudi singapurska mornarica in zračne sile.

Nov incident se je zgodil v letu, ki je malezijsko letalstvo zaznamovalo že z dvema katastrofama. Obe je utrpela malezijska nacionalna letalska družba Malaysia Airlines. Na letu iz Kuala Lumpurja v Peking je marca izginilo njeno letalo z 239 ljudmi na krovu, nad Ukrajino pa je bilo julija sestreljeno letalo z 298 ljudmi, ki so vsi umrli.

Air Asia, ki je ena največjih nizkocenovnih letalskih družb na svetu, doslej še ni izgubila letala, poroča britanski BBC.

Deli s prijatelji