TEŽAVE

Noč groze: pri Hvaru 100 brodolomcev

Objavljeno 23. julij 2014 21.02 | Posodobljeno 23. julij 2014 21.02 | Piše: T. L.

Meteorologi napovedujejo, da poletja ne bo še 10 dni.

Ljubitelji jadranja naj še ne pričakujejo lepega vremena.

SPLIT – Nemirno nebo in nemirno morje še kar povzročata težave dopustnikom na Hrvaškem, predvsem pa ljubiteljem jadranja. Ponoči se je v težavah znašlo kar nekaj ljudi, ki dopustujejo na barkah, in pristojne pomorske službe so iz morja pri Hvaru rešile okoli 100 brodolomcev, poroča Slobodna Dalmacija. Najhujše je bilo med 2. in 6. uro zjutraj.

Z ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo so sporočili, da je center MRCC Reka, ki skrbi za usklajenost iskanja in reševanja iz morja, zaradi deževja in močnega vetra imel polne roke dela. V nekaj deset primerih na splitsko-dubrovniškem območju je šlo za delno prevrnjene ali nasedle ladje, pri čemer poškodovanih ni bilo.  

Pri Drveniku je v vodo padel srbski državljan z jadrnice, na kateri so bili še štirje avstrijski državljani (starši in dva otroka), na otoku Šolta je v uvali Livka nasedla 12-metrska jadrnica, na kateri je bil nemški državljan, reševalci pa so posredovali še na otoku Brač. 

Največja akcija na Hvaru

V viški luki so pomagali razvozlati zapletene vrvi za sidrenje na nekaj plovilih in poskrbeli za njihov varni privez. Tudi v tem primeru poškodovanih ni bilo. Južno od otoka Hvara, na otoku Šćedro, je nasedla motorna ladja in tudi v tem primeru so bili na ladji tujci (štirje Čehi in dva Slovaka), vse pa so odpeljali na varno. 

Največja akcija reševanja je potekala pri Paklenih otokih, kjer se je prevrnilo okoli 20 ladij (jadrnice in motorne ladje), prišlo pa je tudi do dveh trčenj plovil. Delavci iz pristaniških izpostav Hvara in Milne so rešili 100 brodolomcev, na pomoč pa so jim priskočili tudi domačini z lastnimi plovili. 

Še 10 dni nepoletnega vremena

In kaj se ljubiteljem morja obeta v prihodnjih dneh? Nič dobrega. Vsaj še 10 dni poletnega vremena nad Hrvaško ni pričakovati, je za časnik dejal Marko Vučetić, agrometeorolog iz hrvaškega državnega hidrometeorološkega zavoda, dodaja pa, da v 35-letni karieri ne pomni takšnega poletja, kot je letošnje. Miru in poletnega lenarjenja dopustniki na kopnem in morju na sosednjem Hrvaškem v naslednjih 10 dneh še ne bodo užili, saj šele nato menda sledi nekaj poletnih dni. 

Deli s prijatelji