PRVIČ

Nobelove nagrade za mir v roke trem ženskam

Objavljeno 10. december 2011 08.40 | Posodobljeno 10. december 2011 08.41 | Piše: P. J./STA

Slavile bodo predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja Leymah Gbowee in Jemenka Tavakul Karman.

Leymah Gbowee, Tavakul Karman in Ellen Johnson Sirleaf.
OSLO, STOCKHOLM – V Oslu in Stockholmu bodo danes podelili letošnje Nobelove nagrade. Prvič v zgodovini bodo nagrado za mir podelili trem ženskam – predsednici Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njeni rojakinji Leymah Gbowee in Jemenki Tavakul Karman. V Stockholmu bodo podelili nagrade za medicino, kemijo, fiziko, ekonomijo in književnost.
 
Tri borke
 
Najprestižnejšo nagrado med Nobelovimi nagradami, nagrado za mir, bodo na slovesnosti v Oslu, ki se bo začela ob 13. uri, izročili trem borkam za pravice žensk. Ellen Johnson Sirleaf, ki je leta 2005 postala prva demokratično izvoljena predsednica v Afriki, bo nagrado dobila za zagotavljanje miru in krepitev položaja žensk v Liberiji. Za prizadevanja za končanje 14 let trajajočih državljanskih vojn v Liberiji bo nagrajena tudi njena rojakinja Leymah Gbowee, ki je med drugim organizirala t. i. spolno stavko skupine krščanskih in muslimanskih žensk. Prva Arabka, ki bo prejela Nobelovo nagrado za mir, Jemenka Tavakul Karman, pa bo nagrado dobila za vodilno vlogo v boju za pravice žensk ter demokracijo v Jemnu.
 
 
Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.
Preostali nagrajenci
 
Na slovesnosti v Stockholmu, ki se bo začela ob 16.30, bodo podelili preostale Nobelove nagrade. Za kemijo jo bo dobil izraelski znanstvenik Daniel Šehtman. Za fiziko jo bodo prejeli Američana Saul Perlmutter in Adam Riess ter Avstralec Brian Schmidt, za medicino Američan Bruce Beutler, Jules Hoffmann iz Luksemburga ter pokojni Ralph Steinman iz Kanade za dosežke na področju imunologije. Nagrada za ekonomijo pa bo podeljena Američanoma Thomasu J. Sargentu in Christopherju A. Simsu. Nobelova nagrada za književnost bo šla v roke švedskega pesnika Tomasa Tranströmerja.
 
 

 

Deli s prijatelji