DARILO

Nobelova nagrajenka je podarila krvavo uniformo

Objavljeno 10. december 2014 19.32 | Posodobljeno 09. december 2014 23.32 | Piše: E. B.

Malalina krvava obleka bo od srede razstavljena v Oslu.

Brutalen opomnik na nepojmljiv zločin, ki jo je pred dvema letoma hudo poškodovano pahnil pod soje žarometov, bo predstavljen v Nobelovem centru miru na Norveškem. Malala Jusafzaj je namreč za posebno razstavo, ki se osredotoča na življenje Nobelovih nagrajencev, namenila svojo krvavo šolsko uniformo.

Sedemnajstletna pakistanska borka in letošnja prejemnica elitne nagrade za plemenita prizadevanja, naj spomnimo, nagrado za mir si deli z indijskim aktivistom Kailašem Satjartijem (ona je najmlajša nagrajenka v zgodovini, on pa prvi Indijec), ki se vztrajno bojuje proti zatiranju otrok in mladostnikov, je zaupala, da je uniforma zanjo izjemnega pomena: nosila jo je v šoli, ki je zanjo dragocena, tako jo je imela na sebi na dan krvavega napada. »Borila sem se za pravico, da bi lahko obiskovala šolo in se izobraževala. Zaradi uniforme sem imela občutek, da spadam med učenke, da se učim. Izobrazba je pomemben del mojega življenja, želim ga deliti z vsemi na svetu. Pravica vsakega otroka je ta, da hodi v šolo,« je povedala Malala ob pomembnem dogodku.

Družina pogumne Malale je uniformo shranila nedotaknjeno, vse od leta 2012, ko so se nad deklico v šolskem avtobusu spravili talibanski nasilneži in začeli streljati: hudo so poškodovali Malalo, ranili pa še dve njeni sošolki. Dve leti in dan pozneje se je junaška Pakistanka, ki svojih prizadevanj kljub skorajšnji smrti ni opustila, temveč je podporo in naklonjenost javnosti izkoristila za glasno ozaveščanje o potrebi po enakopravnosti otrok in žensk po vsem svetu, okitila z Nobelovo nagrado za mir. Obleka bo v centru v Oslu razstavljena osem tednov, od 11. decembra naprej, jutri pa bosta Malala in Kailaš med slovesno podelitvijo tudi uradno prejela nagrado, vredno 1,1 milijona dolarjev, ki si jo bosta razdelila. 

Deli s prijatelji