RAZGLASILI PREJEMNIKA

Nobelova nagrada za mir v roke civilne družbe

Objavljeno 09. oktober 2015 13.17 | Posodobljeno 09. oktober 2015 13.37 | Piše: STA, T. L.

Pripadla je štirim organizacijam civilne družbe za njihov prispevek pri izgradnji demokracije v Tuniziji.

Ostanki avtobusa

OSLO – Nobelova nagrada za mir je letos pripadla četverici za nacionalni dialog v Tuniziji – štirim organizacijam civilne družbe za njihov prispevek pri »izgradnji pluralistične demokracije v Tuniziji po jasminovi revoluciji leta 2011«.

V luči vojne v Siriji, ki ji po dobrih štirih letih ni videti konca, gre torej najprestižnejša Nobelova nagrada tokrat v roke ljudem, zaslužnim za to, da je t. i. arabski pomladi v Tuniziji sledila mirna tranzicija. Prav v tej severnoafriški državi se je na prehodu iz leta 2010 v 2011 začela arabska pomlad, ki je vodila v strmoglavljenje več arabskih režimov, a velikih upov o svobodi ni izpolnila. Tunizija je v bistvu edina država, kjer je revolucija prinesla več demokracije. Letos je bilo na seznamu kandidatov za Nobelovo nagrado za mir 273 imen, med njimi 205 posameznikov in 68 organizacij.

Najboljše možnosti so v minulih dneh pripisovali nemški kanclerki Angeli Merkel, papežu Frančišku in visokemu komisariatu ZN za begunce. Lani sta nagrado prejela borca za pravice otrok, 17-letna Pakistanka Malala Jusafzaj in Indijec Kajlaši Satjarti. Petčlanski Nobelov odbor je sicer v preteklosti že večkrat presenetil s svojo izbiro, včasih pa je sprožil tudi polemike. Eden takšnih primerov je bil ameriški predsednik Barack Obama, ki je nagrado prejel leta 2009 po le letu dni predsednikovanja.

Deli s prijatelji