BANKE

NLB in NKBM padli, Abanka zrasla

Objavljeno 20. maj 2015 12.36 | Posodobljeno 20. maj 2015 12.36 | Piše: D. P.

Nemški banki Commerzbank je Fitch znižal dolgoročno ocena kreditnega tveganja za štiri stopnje na BBB s pozitivnimi obeti, Deutsche bank pa za eno stopnjo na A, vendar so obeti negativni.

Velika večina bralcev meni, da rezultati stresnih testov davkoplačevalcem prinašajo še več davkov. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – Bonitetna agencija Fitch je začela pričakovano nižanje ocen več evropskih bank. Med temi sta tudi Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM). Znižanje je posledica tega, da vlade evropskih držav v primeru ponovnih kriz bankam niso več pripravljene priskočiti na pomoč.

Pojasnilo NLB

Zaradi implementacije evropske direktive o reševanju in sanaciji kreditnih institucij je agencija Fitch umaknila pribitek boniteti za državno podporo za komercialne banke v ZDA, Švici in EU. Za NLB, ki je v stoodstotni lasti države, je dolgoročno oceno kreditnega tveganja znižala za eno stopnjo.

Kot so danes sporočili iz NLB, je njihova nova dolgoročna ocena kreditnega tveganja B+ s stabilnimi obeti, kratkoročna ocena kreditnega tveganja pa B. Hkrati je bonitetna agencija zaradi primerne pokritosti slabih posojil, ustreznih kapitalskih rezerv in primerne likvidnosti banke zvišala oceno vitalnosti NLB.

Prav tako za eno stopnjo na B+ s stabilnimi obeti je Fitch znižal tudi dolgoročno oceno kreditnega tveganja za NKBM, so sporočili iz mariborske banke. Tretji slovenski banki v stoodstotni državni lasti Abanki Vipa pa je oceno izboljšal za eno stopnjo na BB–, medtem ko je oceno Banke Koper ohranil pri BBB, je razvidno s spletnih strani agencije Fitch. Agencija je oceno vitalnosti banke zvišala tudi za NKBM in Abanko, za Banko Koper pa jo je pustila nespremenjeno.

Pričakovano

Množično znižanje bonitetnih ocen evropskih bank je bilo pričakovano. Med drugim je doletelo več nemških, avstrijskih, italijanskih, španskih in portugalskih bank in hranilnic.

Nemški banki Commerzbank je Fitch znižal dolgoročno ocena kreditnega tveganja za štiri stopnje – na BBB s pozitivnimi obeti, Deutsche bank pa za eno stopnjo na A, vendar so obeti negativni.

V Avstriji imajo zdaj nižjo oceno štiri banke. Skupini Volksbanken je Fitch znižal oceno kar za sedem stopenj na BB–, bankam Erste, Bank Austria in Raiffeisen Bank International pa za pet ali šest stopenj in so izgubile oceno A.

Tudi v Italiji je Fitch znižal oceno štirih bankam, to so Banca Popolare dell'Emilia Romagna, Banca Carige, Banca Monte dei Paschi di Siena in Banco Popolare, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zaradi nove bančne direktive v EU pri Fitchu menijo, da se banke v primeru krize ne morejo več zanašati na to, da bodo deležne pomoči davkoplačevalcev. V skladu z novimi pravili namreč breme reševanja krize v posamezni banki pade na pleča lastnikov in imetnikov obveznic.

Tako kot za NLB je Fitch tudi za ostale evropske banke izboljšal oceno vitalnosti. Ta kaže odpornost banke brez zunanje podpore države.

Deli s prijatelji