ZAROTA

Niso hoteli letala, ampak potnike »posebnega pomena«?

Objavljeno 17. marec 2014 16.22 | Posodobljeno 17. marec 2014 12.01 | Piše: T. S.

Pogrešano malezijsko letalo naj bi bilo zakrito s pomočjo že znanih načinov zakrivanja, lahko pa gre tudi za kakšno novo tehnologijo.

Nekateri pravijo, da se letalo nepoškodovano skriva v skrivnostni kitajski bazi na otočju Coco Islands.

KUALA LUMPUR, AUSTIN – Preiskovalci bi morali namesto štirih potnikov, ki so se na letalo vkrcali z domnevno ukradenimi potnimi listi, preiskovati drugih 20 potnikov, ki so povezani z razvojem visoko razvite tehnologije v obrambne namene, ki letala lahko zakrinka oziroma naredi nevidna, so prepričani pri Examinerju.

Ugrabitev zaradi tehnologije

12 malezijskih in 8 kitajskih državljanov, ki so bili domnevno na krovu letala malezijske družbe MH370, je namreč zaposlenih pri ameriškem tehnološkem gigantu Freescale, ki med drugim za ameriško ministrstvo za obrambo razvija in proizvaja tehnološke rešitve, ki v zračnem prostoru omogočajo komunikacijo na bojiščih, prenos visokih frekvenc skozi L- in S-valovni radar, navigacijo izstrelkov, elektronsko vojskovanje ter IFF.

Letalo naj bi bilo zakrito s pomočjo že znanih načinov zakrivanja, lahko pa gre tudi za kakšno novo razvito tehnologijo. Klasične protiradarske strategije, ki se uporabljajo pri elektronskem vojskovanju, so namreč radarska interferenca, modifikacija tarč in spreminjanje električnih lastnosti zraka.

Nova elektronska orožja omogočajo prestrezanje signala, »oslepitev«, »oglušitev« in tudi to, da letalo lahko izgine z radarskega dosega, hkrati pa se ne aktivirajo varnostni sistemi.

Tehnologija se že uporablja

Leta 2007 je Izrael na primer uporabil tehniko elektronskega vojskovanja v Siriji, ko so s tehnologijo na krovu letal v sirskem zračnem prostoru zaslepili sirske zračnoobrambne radarje. Ti so zato nekaj časa prikazovali povsem prazno nebo, nato pa se je na njih v trenutku pojavilo na stotine letal, ki v resnici niso obstajala.

Kitajci že zelo blizu

Lansko leto je military.com poročal o tem, da je tehnologija nevidnega ščita že tako napredovala, da letala niso nevidna samo za radarje, temveč tudi za človeško oko. Kitajci so predstavili heksagonalno konstrukcijo steklenih panelov, ki okoli sebe ukrivijo svetlobo in tako zakrijejo objekt. Chris Sajnog, nekdanji pripadnik ameriških specialnih enot in strokovnjak za orožje, pa je za Fox News izjavil: »Širša javnost morda ne bo izvedela, kako zelo so ZDA razvile to tehnologijo, saj gre za zaupne podatke – in tako je tudi prav. Druge države nas poskušajo uloviti in zaostanek se močno zmanjšuje.«

Kam lahko kitajska vlada skrije letalo?

Če gre res za ugrabitev zaradi potnikov na krovu, ki bi kitajski vladi lahko pomagali pri hitrejšem razvoju tehnologije za elektronsko vojskovanje, je pričakovati, da je letalo skrito na kitajskem ozemlju. Intellihub zato poroča o skriti vojni bazi na otoški verigi Coco Islands, ki je neuradno pod nadzorom kitajskih oblasti. Otočje namreč pripada republiki Mjanmar, od leta 1994 pa naj bi ga imela neuradno v najemu kitajska vlada. Kitajci naj bi bili na otočju namestili tudi sistem Signit za nadzor indijskih pomorskih dejavnosti kot tudi drugih ladjevij v Indijskem oceanu.

image
 

Deli s prijatelji