ESČP

Nina Betetto poražena, Bošnjak požel večino zaupanja

Objavljeno 18. april 2016 17.20 | Posodobljeno 18. april 2016 16.07 | Piše: Pe. J.

Marko Bošnjak je po mnenju Strasbourga najprimernejši kandidat za novega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice, poroča spletni portal RTV Slovenija. Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto naj bi razočarala in s tem izgubila možnosti za pridobitev nove funkcije.

Branko Masleša in Nina Betetto, predsednik in podpredsednica vrhovnega sodišča.

STRASBOURG – Dvaindvajsetčlanski zbor je zaslišal vse tri slovenske kandidate Marka Bošnjaka, zaposlenega v odvetniški družbi Čeferin, podpredsednico vrhovnega sodišča Nino Betetto in Nino Peršak z univerze v Gentu.

Po poročanju portala Požareport naj bi Betettova že po nedeljskem zaslišanju kandidatov izgubila podporo, saj naj bi prejela le tri glasove in s tem zapravila možnost, da bi jo potrdili za novo sodnico. Kar pomeni, da zanjo niso glasovali niti vsi predstavniki socialistov, ki so jo sicer v razpravi na odboru vneto zagovarjali. Kot je znano, je Betettova tudi izbranka predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, predsednika vlade Mira Cerarja in vladne večine v slovenskem parlamentu.

Bošnjak prepričal z nastopom

V nasprotju z Betettovo pa je odbor parlamentarne skupščine Sveta Evrope za potrjevanje sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice z nastopom uspelo prepričati Marku Bošnjaku, ki je odvetnik in profesor kazenskega prava na novogoriški fakulteti. Končna odločitev bo znana po torkovem glasovanju parlamentarne skupščine, ki šteje 324 članov. Vsaj do takrat pa slovenski sodnik ostaja Boštjan M. Zupančič, čeprav mu je mandat potekel 31. oktobra lani. Na položaju je že od leta 1998.

Deli s prijatelji