RAZOČARANJE

Nič vrednih sto milijonov

Objavljeno 23. marec 2014 09.49 | Posodobljeno 23. marec 2014 10.00 | Piše: U. S.
Ključne besede: lire

Sto milijonov lir, ki jih je Italijanka našla v trezorju, ni vredno nič.

Lire niso vredne nič, so Italijanki povedali bankirji. Foto: Shutterstock

RIM  –  Sto milijonov lir je Italijanka našla v trezorju, a je veselje kmalu splahnelo, saj denar ni vreden – nič. Italija ima namreč že več kot deset let evro, lira je le še oddaljen spomin.

Claudia Moretti je milijone lir našla v trezorju stričeve hiše v Pesaru na jadranski obali, ki jo je podedovala po njegovi smrti. Ko je dobila hišo, je bila navdušena, ko je našla denar, pa osupla. Pomislila je, da se ji je nasmehnila sreča, pobasala bankovce in se odpravila v Banko Italije, da bi ji lire zamenjali v evre. A je ostala praznih rok in dolgega nosu, saj so ji povedali, da bankovci niso vredni nič. Morettijeva se ni dala, stopila je v stik z odvetniki, prek katerih bo zdaj poskušala dobiti 51.645,69 evra, poročajo lokalni mediji.

Preden so 1. januarja 2002 liro nadomestili z evrom, je Banka Italije postavila datum, do katerega so imeli državljani čas zamenjati staro valuto za novo. Vsi kovanci in bankovci, ki so jih državljani po 6. decembru 2011 še prinesli v banko, so brez vrednosti. Italija se najstrožje drži pravila, centralne banke devetih držav območja evra, med njimi je tudi Nemčija, pa datuma, do katerega naj bi zamenjali valuto, niso postavile. 

Deli s prijatelji