TURISTIČNA

Nič več z avtom na Hrvaško?

Objavljeno 15. julij 2013 09.59 | Posodobljeno 15. julij 2013 09.59 | Piše: T. L.

Turistična sezona je v polnem razmahu, na sosednjem Hrvaškem pa ugotavljajo, da se po državnih cestah vozi precej manj turistov.

Nekaterim se na Hrvaškem prijeten dopust spremeni v nočno moro.

ZAGREB – Na hrvaških mejnih prehodih in cestah tudi letos preštevajo turiste, številke pa nekaterim že delajo sive lase. Po podatkih notranjega ministrstva sta prva dva julijska vikenda za Hrvaško zelo slaba, saj je po cestah v državo vstopilo več kot 340.000 tujcev manj kot lani. Leta 2012 je do tega obdobja na Hrvaško vstopilo 1.655.000 vozil, letos pa »le« 1.315.000, poroča hrvaški Index

Manj denarja od cestnin

Podatke o manjšem prometu na hrvaških avtocestah potrjujejo tudi podatki, ki jih zbirajo pri Hrvaških avtocestah in ki kažejo, da se je minuli konec tedna po avtocestah vozilo 40.000 vozil manj kot lani. To seveda pomeni tudi bistveno manj denarja od cestnin ... 

Upad turistov, ki se na Hrvaško pripeljejo z vozilom, morda niti ne preseneča, če upoštevamo visoke cene goriva, plačevanje cestnin in že tradicionalno zvišanje cen trajektnih vozovnic, s katerim sosedi tik pred začetkom poletne turistične sezone razveselijo potencialne goste.

Letališča v plusu

Ker pa letališča dosegajo pozitivne rezultate v primerjavi z lanskim letom, to vendarle pomeni, da se turisti oddihu na Hrvaškem očitno niso odpovedali. Kdo si bo (naj)bolj mél dlani po koncu turistične sezone, se za zdaj še ne ve. Sicer pa tudi iz Hrvaške že prihajajo opozorila, da naravne lepote poleg zasoljenih cen, negostoljubnih domačinov, ki pred sabo ne vidijo gosta, ampak le denar, že dolgo ne zadostujejo za napredek na področju turizma. 

Ste se tudi vi z vozilom odpravili na počitnikovanje na Hrvaško? Koliko ste plačali za prevoz? Pišite nam!

Deli s prijatelji