STRAH

Nič več prepovedi: na letalo s tablico in računalnikom

Objavljeno 06. julij 2017 18.50 | Posodobljeno 06. julij 2017 18.51 | Piše: STA, Ma. M.

V ročni prtljagi letalskih nekaterih muslimanskih držav boste spet lahko imeli elektronske naprave.

Fotografija je simbolična.

DOHA – Katarska letalska družba Qatar Airways je sporočila, da so ZDA odpravile prepoved elektronskih naprav v ročni prtljagi na njihovih letih iz Dohe čez lužo. Pred dnevi so prepoved že odpravile za letalske družbe Etihad, Emirates in Turkish Airlines.

Prepoved prenosnih in tabličnih računalnikov v ročni prtljagi na letih v ZDA iz več držav Bližnjega vzhoda in severne Afrike je v veljavi od marca. Prepoved je sprva zadevala devet letalskih družb iz osmih držav (Turčije, Maroka, Jordanije, Egipta, Združenih arabskih emiratov, Katarja, Savdske Arabije in Kuvajta). Te družbe upravljajo okoli 50 letov v ZDA dnevno z letališč v Kairu, Amanu, Kuvajtu, Casablanci, Dohi, Riadu, Džedi, Carigradu, Dubaju in Abu Dabiju. Odločitvi ZDA je sledila tudi Velika Britanija, ki je prepoved uvedla za vse lete iz šestih držav (Egipta, Turčije, Jordanije, Savdske Arabije, Tunizije in Libanona).

Preklic veljaven takoj

Iz katarske letalske družbe so sporočili, da je preklic prepovedi elektronskih naprav začel veljati takoj. Qatar Airways in mednarodno letališče Hamad sta izpolnila vse zahteve novih varnostnih smernic ameriškega ministrstva za domovinsko varnost. Na ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost so kot razlog za prepoved sicer navedli vrsto napadov na letalih in letališčih v minulih dveh letih. Med drugim so omenili strmoglavljenje ruskega letala nad Egiptom oktobra 2015, ko je umrlo 244 ljudi, in lanski neuspeli poskus napada na somalijskem letalu, pri katerem je bil uporabljen prenosnik.

Tako so morale biti vse elektronske naprave, večje od pametnih telefonov, shranjene v prostoru za prtljago letala zaradi nevarnosti, da bi bil lahko v njih skrit eksploziv.

Deli s prijatelji