PICE

Nič več poceni pic 
za Švicarje

Objavljeno 27. januar 2015 19.44 | Posodobljeno 27. januar 2015 19.50 | Piše: S. I.
Ključne besede: pica Švica

Švicarska carinska uprava zahteva, da raznašalci pic iz sosednje Nemčije hrano prijavijo na obmejnih carinskih uradih in plačajo carino.

Pica bo zdrava, če bo iz tankega testa in obložena z zelenjavnimi dobrotami.

Švicarskim ljubiteljem pic se je podrl svet, potem ko je carinska uprava v tej alpski deželi zavrnila njihovo prošnjo, naj ohrani poseben predpis, po katerem bi lahko še naprej naročali cenejše pice iz sosednje Nemčije. Carinska uprava je namreč pred kakšnim letom odpravila izjemo, ki je pod posebnimi pogoji dovoljevala uvoz hrane iz sosednjih držav brez carinskega nadzora. Sem je spadala tudi dostava pic iz Nemčije, kjer so te italijanske dobrote od 30 do 50 odstotkov cenejše kakor v Švici.

V prejšnjem sistemu so nemški ponudniki dostave pic in druge hrane na dom svoje storitve na veliko oglaševali pri švicarskih potrošnikih. Švicarji so to s pridom izkoriščali, saj so zaradi močnega švicarskega franka in visokih cen doma kupovali najrazličnejše dobrine v precej cenejših Nemčiji in Franciji.

Raznašalci pic morajo hrano zdaj elektronsko – in ne več le ustno – prijaviti na obmejnem carinskem uradu in plačati carino. Problem pa je v tem, da se carinski uradi na mejah med Švico in državami Evropske unije, ki jo obkrožajo, zvečer in ob koncu tedna, ko je bilo največ prometa s čezmejno dostavo, zaprejo, zaradi česar pic v večernih urah ni mogoče »uvoziti« v Švico.

Razočaranje na obeh straneh meje

Poleg švicarskih ljubiteljev tega hitrega obroka so nad odločitvijo carinske uprave močno razočarani tudi v gospodarski zbornici nemške pokrajine Hochrhein-Bodensee, ki meji na Švico. »Glede na to, da je zvečer, ko so carinski uradi zaprti, največje povpraševanje po picah iz Nemčije, je ukrep švicarske carinske uprave enakovreden prepovedi izvoza,« je izjavil predsednik gospodarske zbornice Uwe Böhm.

A v carinski upravi ostajajo neomajni. Njen šef Rudolf Dietrich zatrjuje, da birokratski »picni« režim za Nemčijo ne velja le zaradi carinskih pravil, ampak tudi zaradi širše zakonodaje o uvozu hrane in kmetijskih pridelkov. »Če bi Švica še naprej dovoljevala izjeme za dostavo pic z druge strani meje, bi podobne izjeme kmalu zahtevali tudi nemški peki, lekarnarji, dostavljavci druge hrane in kurirske službe,« je prepričan Dietrich.

Deli s prijatelji