KONEC

Nič več obrednega klanja

Objavljeno 04. avgust 2015 15.39 | Posodobljeno 04. avgust 2015 15.37 | Piše: M. R.

V nepalskem templju boginje Gadhimai, v katerem so vsakih pet let na festivalu zaklali na stotisoče različnih vrst živali, bodo opustili to kruto tradicijo.

Fotografija je simbolična.

Borci za zaščito živali so si končno oddahnili: krvavi festival v templju Gadhimai, v katerem so vsako leto zaklali na desettisoče živali, bo poslej brez teh krutih daritev. Zadnje tridnevno klanje je bilo v Barijarpurju še lani, sicer pa so dogodek, na katerem so slavili boginjo Gadhimai, prirejali vsakih pet let. Ker je njen kult povezan z indijsko boginjo Kali, ki v eni roki drži ukrivljen meč, v drugi pa odsekano moško glavo, so se festivala množično udeleževali predvsem Indijci iz zveznih držav Utar Pradeš in Bihar.

V nasprotju z vrednotami hinduizma

»Generacije romarjev so boginji Gadhimai darovale živali v upanju na boljše življenje. Naša srca so trpela za vsako žrtvovano, zdaj pa je čas, da spremenimo tradicijo in ubijanje zamenjamo z znamenji miru,« je ob tej odločitvi povedal Ram Chandra Shab, predsednik fundacije templja Gadhimai. Okrutno ubijanje nedolžnih bitij je bilo nesprejemljivo tudi za mnogo Nepalcev in Indijcev, ki so si že nekaj časa prizadevali odpraviti krvavi ritual, za katerega pravijo, da je v nasprotju z vrednotami klasičnega hinduizma.


Kako se je začelo

Pred več kot 250 leti je kmet iz Barijarpurja na jugu Nepala, ki so ga zaprli zaradi kraje, prosil boginjo Gadhimai za pomoč. Ta se mu je prikazala v sanjah in za osvoboditev zahtevala človeško žrtev, vendar se je kmet izgovoril, da je pripravljen žrtvovati žival. Res so ga osvobodili in od tedaj se hinduisti boginji zahvaljujejo in jo prosijo za pomoč z žrtvovanjem različnih živali.
 

Na lanskem festivalu so obredno zaklali približno 5000 vodnih bivolov ter več kot sto tisoč piščancev, rac in gosi, kar je seveda sprožilo ogorčene proteste borcev za zaščito živali, vendar je bilo to vsaj dvakrat manj v primerjavi s številom zaklanih živih bitij na prejšnjem festivalu. Več kot milijon udeležencev dogodka, ki so prispeli iz Indije, je bilo razočaranih, saj jim oblasti niso dovolile prečkati meje z živalmi. 

Deli s prijatelji