NOVOST

Ni več šale: nad divjake z radarji, ki vas lahko prepoznajo

Objavljeno 29. junij 2015 14.16 | Posodobljeno 29. junij 2015 12.26 | Piše: S. U.

Na hrvaških cestah od julija stacionarni policijski radarji.

ZAGREB – Se odpravljate na dopust na Hrvaško? Potem le počasi na avtocesti. Na 30 prometno najbolj nevarnih točkah na cestah v Zagrebu, na Reki in v Osijeku bodo namreč v sredini julija začeli izvajati nadzor hitrosti s stacionarnimi radarji, ki samodejno zabeležijo registrsko tablico, so napovedali na hrvaškem notranjem ministrstvu. Storilce prekrškov bodo tudi fotografirali in jim izrekli kazen. Več kamer bodo med drugim postavili tudi ob reški in zagrebški obvoznici. Projekt je vreden pet milijonov kun (658.000 evrov).

Na Hrvaškem poteka postavljanje največjega prometnega radarskega sistema, s katerim naj bi preventivno vplivali na prehitre voznike, ki ne upoštevajo omejitev hitrosti. Preizkus s stacionarnim radarjem v Splitu je prispeval k boljši disciplini in previdnejšemu ravnanju voznikov, kažejo izkušnje policistov. V Zagrebu, na Reki in v Osijeku so izbrali po deset najbolj kritičnih točk na cestah na podlagi policijske statistike o prometnih nesrečah. Ohišja postavljajo večinoma na stolpe javne razsvetljave, lokacije pa bodo tudi označili z ustreznimi prometnimi znaki.

Na ministrstvu so še dejali, da so kupili 15 naprav, ki jih bodo porazdelili v treh mestih. Policisti bodo prestavljali naprave iz enega ohišja v drugo, tako da vozniki ne bodo vedeli, na kateri od 30 lokacij se meritve hitrosti dejansko tudi izvajajo.

Preverjali bodo tudi krajo vozil

Če bodo voznike fotografirali ob kršitvi, bodo na naslov lastnika vozila, ki ga bodo dobili na podlagi registrske številke avtomobila, poslali fotografijo prekrška in položnico za plačilo kazni. Kamera lahko posname tudi obraz voznika. Kot so še pojasnili, bodo poleg hitrosti vožnje lahko preverjali tudi registrske tablice v primeru kraje vozil. Računalniški sistem je mogoče nastaviti tudi tako, da se oglasi alarm, če kamera zazna registrske oznake ukradenega vozila.

 

Deli s prijatelji