HRVAŠKI SEIZMOLOG

»Ni prvi potres, trese že tedne, tako kopno kot morje. Upam le na eno stvar ...«

Seizmolog Krešimir Kuk pravi, da morajo spremljati, kaj se bo dogajalo naprej in da morajo biti pozorni.
Fotografija: Krešimir Kuk FOTO: Sanjin Strukić, Pixsell
Odpri galerijo
Krešimir Kuk FOTO: Sanjin Strukić, Pixsell

Črno goro je v zgodnjih jutranjih urah, ob 4. uri in 6 minut, prizadel močan potres, ki so ga čutili po vsej Hrvaški ter v Bosni in Hercegovini.

Seizmolog Krešimir Kuk je za hrvaški radio povedal, da je bila izračunana magnituda 5,4, a da to ni bil prvi potres v tej seriji.

»V zadnjih tednih je bila na tem območju izrazita potresna dejavnost. Že dlje, tudi v zadnjih tednih, je na območju južne obale veliko dogajanja, tako pod morjem kot na kopnem. Večina teh potresov se je zgodila na kopnem, vendar govorimo o epicentralnem območju, ki je bilo zagotovo aktivirano z veliko močjo,« je dejal.

Kmalu po prvem se je zgodil še en, nekoliko šibkejši potres z magnitudo 3,4 z žariščem nedaleč od prvega. Oba potresa sta se zgodila na območju občine Nikšić, v vasi Donje Čarađe, najbližje mesto epicentru pa je Gacko.

Čutili so ga tudi v Dalmaciji

Potres so čutili tudi po vsej Dalmaciji, še posebno na območju Dubrovnika, o sunkih pa poročajo še iz Splita in Šibenika. »Prebivalci na jugu so trenutno v nizu potresov, od katerih je bil današnji najmočnejši. Moramo biti pozorni, spremljati, kaj se bo zgodilo, a upamo, da je to najmočnejši potres v tej seriji,« je po poročanju Jutranjega lista zaključil Kuk.

Preberite še:

image_alt
Kaj se dogaja? Pri sosedih nov potres: »Močan udarec, kot eksplozija«

image_alt
Na jugu Dalmacije se je treslo približno sedem sekund

image_alt
Pričevanja po močnem potresu: Videti je bilo, kot da tonemo. Vse se je zelo treslo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije