VROČE NA VZHODU

Ni bil potres, Severna Koreja izvedla jedrski poskus

Objavljeno 03. september 2017 10.37 | Posodobljeno 03. september 2017 10.56 | Piše: STA, A. L.

Gre za »skrajno neopravičljivo dejanje«, je dodal minister in povedal, da je Tokio vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu.

PJONGJANG – Severna Koreja je danes izvedla svoj šesti jedrski poskus, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eksplozija je povzročila potres z magnitudo 6,4, kasneje pa še enega nekoliko manjšega. Pjongjang je za 8.30 po srednjeevropskem času napovedal pomembno sporočilo, japonska vlada pa je zaradi dogodka že uradno protestirala pri Pjongjangu.

Potrditev

»Potem ko je proučila poročila meteorološke agencije in druge informacije vlada potrjuje, da je Severna Koreja izvedla jedrski poskus,« je novinarjem sporočil japonski zunanji minister Taro Kono. Gre za »skrajno neopravičljivo dejanje«, je dodal minister in povedal, da je Tokio vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu.


Potrdili, da gre za vodikovo bombo

Severna Koreja je danes izvedla svoj šesti jedrski poskus. Kot poroča severnokorejska državna televizija, je šlo za novo napredno vodikovo bombo, ki jo lahko namestijo na medcelinsko balistično raketo, preizkus pa je bil »popoln uspeh«. Japonska vlada je zaradi dogajanja že uradno protestirala pri Pjongjangu. Eksplozija je na odmaknjenem območju, kjer Pjongjang izvaja jedrske poskuse, davi okoli 5.20 po srednjeevropskem času povzročila potres z magnitudo 6,4. Temu je nekaj minut kasneje sledilo novo tresenje tal z magnitudo 4,6. Po navedbah kitajskega seizmološkega centra bi lahko šlo za podor oziroma posedanje tal po eksploziji. Po podatkih južnokorejske agencije za potrese je bil tokratni poskus pet- do šestkrat močnejši kot peti jedrski poskus, ki ga je Severna Koreja izvedla skoraj natanko pred letom dni, 9. septembra 2016.

Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCN ima bomba moč več sto kiloton, detonirajo pa jo lahko na veliki višini. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je sicer danes obiskal tovarno, kjer so to orožje namestili na raketo.

 

Deli s prijatelji