BLIŽNJA SREČANJA

Nezemljana z robotom ponoči obkolila lovca

Objavljeno 10. september 2014 17.28 | Posodobljeno 10. september 2014 17.28 | Piše: Miloš Krmelj

Nenavadno doživetje zablodelega Donalda Shrama pred pol stoletja.

Odlično izdelana lutka je za nos potegnila mnoge.

SACRAMENTO – V začetku septembra 1964 so se trije možje z območja Sacramenta v Kaliforniji napotili v gorovje okoli Cisco Grova z namenom, da bi lovili z lokom in puščicami. Četrtega septembra zvečer so se, potem ko so dan preživeli v lovu po kamnitem terenu visoko nad rečno dolino, ločili in se vsak zase napotili proti taboru. Eden izmed njih, 28-letni Donald Shrum, si je zaradi zahtevnega in napornega terena v vrnitev v kamp začel iskati bližnjico. A se je zapletel in precej zamudil, da ga je ujela noč. Tedaj ga je spreletelo, da je smer, ki bi ga vodila k cilju, pravzaprav izgubil.

Na drevesu omamljen z dimom

Tema je že legla na redko poraščeno pokrajino iz granitne kamnine nad kanjonom, ko je na lepem zaslišal šume. Prešinilo ga je, da se mu nemara približuje medved, zato je urno splezal na drevo. Potem ko je žival, ne da bi jo bil natančneje razločil, odšla naprej, se je Shrum spustil z drevesa. Zakuril je tri manjše signalne ognje, da bo z njimi morda pritegnil pozornost gozdarjev ali čuvajev. Upal je, da bi zaradi ognja prišli pogledat, kaj se v gorovju dogaja, in ga tako rešili.

Kmalu se je zazrl v svetlobo, ki se je spuščala pa drsela po nebu nad vzpetino za obronkom. Najprej je pomislil na helikopter, saj si je želel, da bi ga prišel reševat. Nenavadno je bilo le, da ni slišal nobenega zvoka. Zato je pomislil, da se je verjetno zmotil – da je šlo morda le za meteorni utrinek. Ni minilo dolgo, ko je vendarle zaslišal zvoke in šume. Bližali so se iz smeri, kjer je prej gledal prelet svetlobe čez nočno nebo. Takšno šumenje zvokov mu je bilo neznano, ni si mogel misliti, kaj bi jih povzročalo. Iz previdnosti je znova splezal na drevo. Kmalu je v šibkem soju plamenov pojemajočega ognja z drevesa zagledal dvoje pokončnih bitij, oblečenih v »vesoljsko oblačilo«. Približevali sta se prav njegovemu drevesu. Spremljalo ju je nekaj, kar je spominjalo na človeku podobnega robota. Premikal se je pa tako, da je bolj spominjalo na plavanje kot hojo.

Očitno sta Shruma bitji zaznali, saj sta začeli drevo, kjer se je zavlekel v vrh krošnje, stresati. Močno, kot da ga hočeta sklatiti. Ogrožen se je z jermenom, ki ga je imel pri sebi, privezal na tanek debelni vrh. Z rokama se je se je trdno oklenil vej.

Obiskovalca nista niti enkrat poskusila splezati za njim, kar, če nam je dovoljeno pripomniti, precej spominja na znano Jurčičevo pripoved o deklici in psoglavcih. Robot, ki je spremljal neznani bitji, je vtem odprl usta, iz katerih se je izvil plinasti dim. Počasi je lezel gor v krošnjo, Shrum pa je izgubljal zavest. Kljub temu se je, tudi zato, ker je bil privezan, obdržal na drevesu. Ko se je spet zavedel, ga je močno omotičnega sililo na bruhanje.

Robota zadele puščice

Ko se je znova zbral, je zakuril svojo kapo in jo zalučal proti onima spodaj. Odmaknila sta se, kot da bi se ognja bala, robot pa je čez zublje stegnil roko. Shrum je nato zažgal in zalučal še nekaj papirja, bankovce, jopič in kamuflažno oblačilo.

Moža pod drevesom sta bila v oblačilih svetle barve, obraz jima je pokrivala prozorna okrogla čelada. Zaradi teme njunih obraznih potez ni razločil. Temnejši robot je imel kvadratasto glavo in oranžni pobliskujoči očesi. Ko je sproščal paro oziroma dim, je odpiral kvadratasto odprtino kot nekakšno čeljust.

Donald Shrum je v robota izstrelil vse tri puščice, kolikor jih je imel pri sebi. Dve sta cilj zadeli, ena zgrešila. Ob zadetkih se je na predelu udarca posvetila modrikasta iskra. Ob obeh zadetkih puščic se je robot zatresel nazaj, a skoraj takoj spet ujel ravnotežje in se vrnil na prejšnje mesto.

Malo pred zoro se je od nekod vzel in se drevesu približal še drugi robot, postavil se je nasproti prvega. Nenadoma se je močno posvetilo kot pri obločnem varilnem aparatu. Iz prostora med robotoma se je izvil velik oblak dimne pare in se dvigal proti Shrumu. Spet je omedlel. Zbudil se je, ko je na vzhodu že posijalo sonce. Pogledal je podse – o bitjih in robotih ni bilo več ne duha ne sluha.

Spustil se je na tla in se mukoma odpravil proti kampu. Na poti se je od utrujenosti zgrudil.

Spečega je našel prijatelj, ki ga je šel iskat. Šele ko sta prispela v tabor in se jima je pridružil še tretji član lovske odprave, je Shrum izpovedal, kaj je prestal ponoči. Prijatelja sta potrdila, da sta zvečer tudi onadva videla svetlobo na nočnem nebu in prav tako menila, da je šlo za zelo svetel meteor.


Večini se zdi dogodek povsem verjeten

Ko je Donald Shrum spet obiskal kraj nočne more, je tam našel dve od treh izstreljenih puščic. Tja so pozneje prišli tudi predstavniki vojnega letalstva ZDA. Po njihovem mnenju je bil Shrum žrtev mladoletniške potegavščine ali prevare. Za primer je izvedela tudi Coral Lorenzen iz organizacije APRO (Aerial Phenomena Research Organisation), ki proučuje pojave v zraku. K Shrumu je napotila še svojega znanstvenega svetovalca dr. Jamesa Harderja, univerzitetnega profesorja z Berkeleyja.

image

Zgoraj robot, spodaj domnevni vesoljec, risba nenavadnega srečanja. Foto: uFoarchives.blogspot.com

Ta je dejal, da je Shrum kooperativen in ne daje vtisa, da bi pretiraval. S primerom so se seznanili tudi mnogi drugi raziskovalci takšnih pojavov, med njimi proučevalec NLP dr. J. Alllen Hynek. Bližnjemu srečanju tretje vrste iz Cisco Grova, o katerem je menil, da je resničen, je namenil vidno mesto v svoji knjigi UFO Report, Poročilo o NLP. 

 

Deli s prijatelji